Hasiči cvičili zásah proti lesnímu požáru

Jeseníky – Lesní požáry nejsou příliš časté, zato ale vyžadují maximální nasazení lidí i techniky. Loni se o tom přesvědčili u Bzence na Hodonínsku, dnes v Jeseníkách. Během simulovaného cvičení si hasiči vyzkoušeli své možnosti a prověřili i speciální techniku.

Loni v květnu hořely na jižní Moravě dvě stovky hektarů lesa. Byl to největší lesní požár za posledních patnáct let. Hasiči ho měli pod kontrolu až po pěti dnech. Rok na to hasiči bojovali s plameny u Rejvízu. Naštěstí jen cvičně. 

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Lesní požáry vznikají nejčastěji vinou neukázněných turistů nebo při nedbalém pálení klestí. Jejich likvidace je přitom velmi náročná. Často ji komplikuje nepřístupný terén, silný vítr a přístup k vodě.

Tady na Rejvízu využili hasiči řeky a vybudovali provizorní hráz.

Kromě vrtulníku s bambi vakem se do výcviku se zapojil i speciální hasicí tank. I on zasahoval u loňského požáru u Bzence.

Taktické cvičení situovali hasiči na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky záměrně. Museli proto vyřešit, jaká metoda likvidace požáru bude nejekologičtější.

Výcvik prověřil i ostatní záchranáře. Z lesní chaty museli evakuovat šestici skautů. Nemohli ale použít mobilní telefon, protože nikdo neměl signál.

Simulovaný zásah byl svým rozsahem největší letošní cvičení hasičů v Olomouckém kraji. Zapojilo se do něj sto třicet záchranářů.