Celníci odčerpávají nezdaněný líh ze skrytých cisteren v Hrobicích

Hrobice (Zlínsko) - Minulý týden našli policisté na třech místech v České republice cisterny s milionem litrů nezdaněného lihu. Líh byl důmyslně ukrytý v nádržích pod podlahou, pečlivě zalitých betonem. V Hrobicích dnes od rána odčerpává speciální hasičská technika líh z nejmenší z nalezených nádrží, kde se ho nachází přibližně 20 000 litrů.

Před týdnem přijeli policisté do areálu firmy Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku v doprovodu těžké techniky, geologů a celníků. Hledali tam totiž nádrž se statisíci litry nezdaněného lihu. Tu se jim nakonec podařilo najít pečlivě ukrytou pod silnou vrstvou betonu. Podobný nález učinili ještě na dalších dvou místech v České republice a dohromady tak odhalili milion litrů lihu, za který nikdo nezaplatil daň. Stát tak přišel téměř o 300 milionů korun.

Přestože policisté našli cisterny už minulý týden, k odčerpávání lihu z Hrobic mohli jejich kolegové z Celní správy přistoupit až dnes. K objetku totiž chyběla jakákoliv stavební dokumentace, protože byl postaven už před rokem 1989 za éry JZD Slušovice, kdy se spousta staveb stavěla rychle a bez dokladů. Díky tomu nebylo jasné, kde se nacházejí výpustě nádrží. Mohly totiž být kdekoliv na okolních pozemcích. Proto se celníci rozhodli požádat o pomoc zlínské hasiče s jejich speciální technikou. „Poskytujeme podporu, kdy naší speciální technikou přečerpáváme látky z nádrží do připravených cisteren Celní správy. Přečerpávanou látku hodnotíme jako kapalinu I. třídy nebezpečnosti a tomu také odpovídají bezpečnostní opatření na místě,“ popsal akci mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

Kde našli policisté skryté cisterny

  • 2 nádrže (o rozměrech 5,4 x 3,7 x 9 metrů a 5,4 x 3,7 x 5 metrů) o celkovém objemu 300 000 litrů
  • zajištěno 200 000 litrů lihu
  • 6 nádrží (o rozměrech 28,2 x 1,9 x 2 metrů) s celkovým objemem přes 600 000 litrů
  • zajištěno přibližně 310 000 litrů lihu
  • 8 nádrží různých rozměrů, tvarů a objemu, které obsahovaly přibližně 500 000 litrů lihu

Velké potíže nejspíše bude mít s aktuální kauzou firma Profi-pronájmy. Právě ona nabízí sklady v Háji u Duchcova, Ostravě nebo Olomouci, kde vyšetřovatelé odhalili lihové sklady. V další její nemovitosti, tentokrát v Holešově, policie zadržela jednoho z hlavních aktérů případů s jedovatým alkoholem. Ředitelem firmy je podle webových stránek Tomáš Březina.

Reportéři ČT: Březina je nazýván šedou eminencí české lihové mafie

Firma Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku měla problémy s odhalenými daňovými úniky už v minulosti. Před deseti lety se jí výrazně dotkla kauza daňového úniku ve výši 170 milionů korun; firma tehdy měla nakoupit statisíce litrů lihu pro výrobu nemrznoucí kapaliny, nezdaněný líh ale podle policie skončil v alkoholických nápojích.

Podle svědků týmu Reportérů ČT společnost neformálně ovládal podnikatel Radek Březina, zatčený loni v říjnu v souvislosti s metanolovou aférou. Březina údajně stojí i za aktivitami Likérky Drak.