Dahlgrena zastupuje špičkový americký advokát i český ex offo

Brno / Alexandria (USA) - Hned dva právní obhájce má Kevin Dahlgren, který je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v brněnských Ivanovicích. V českém trestním řízení mu brněnský soud přidělil advokáta ex offo Richarda Špíška. Ve Spojených státech, kde se rozhoduje o jeho vydání do Česka, si přitom dvacetiletý Američan najal slavného právníka Theodora Simona. Ten se bude snažit zabránit snaze České republiky o vydání Dahlgrena české justici.

Špičkový advokát Simon hájil Dahlgrena už ve středu před soudem v americké Alexandrii. Ten prozatím rozhodl o setrvání dvacetiletého Američana ve vazbě. Senát stejného soudu bude příští čtvrtek na Simonovu žádost rozhodovat o případném propuštění na kauci.

Theodore Simon je v oboru trestního práva velkou osobností. Zastává post viceprezidenta Národní asociace obhájců v trestním právu (NACDL). Zastupoval například ve velmi sledovaném procesu Američanku Amandu Knoxovou, která byla v Itálii obviněna z účasti na znásilnění a vraždě své britské spolubydlící. Soud v roce 2011 Knoxovou osvobodil, tento verdikt ale letos zrušil nejvyšší italský soud a proces se tak bude opakovat.

Dahlgrenův obhájce Theodore Simon
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kromě toho Simon hájil třeba amerického studenta Gregory Portera, který byl obviněn z násilností při nepokojích v průběhu takzvanného Arabského jara. I v tomto případě byl Simon v obhajobě úspěšný. S případy, kdy cizí soudy stíhají americké občany má tak velké zkušenosti.

Mezi jeho klienty patří Francouz Alain Robert, který proslul tím, že leze po světových mrakodrapech. Většinou nelegálně. Simon v minulosti hájil i některé americké profesionální sportovce.

Dahlgren má i brněnského obhájce ex offo

Druhého obhájce má Dahlgren i v Brně. Podle zákona mu ho v jeho nepřítomnosti přidělil brněnský městský soud. Richard Špíšek se ale se svým klientem ještě nijak nekontaktoval a dosud ani nemá oficiální informace o tom, kde pobývá. „Od ustanovení uběhlo šest až sedm dní. Až oficiálně obdržím jeho momentální korespondenční adresu, tak ho minimálně písemně kontaktuji, aby věděl o tom, že mu zde byl přidělen obhájce,“ popsal svůj plán Špíšek, kterému teď nezbývá nic jiného, než čekat na verdikt o případném vydání. 

Dahlgrenův obhájce ex offo Richard Špíšek hovoří o své roli v případu (zdroj: ČT24)

V probíhajícím americkém procesu o vydání totiž Špíšek nemá žádnou pravomoc. „Pokud bude vydán, je otázkou, zda budu ve své roli pokračovat, nebo zda si Dahlgren najme jiného obhájce,“ dodal Špíšek. Podle něj trestní řízení proti uprchlému není neobvyklé, ale s ohledem na závažnost skutku a zadržení osoby ve Spojených státech je tento případ ojedinělý.

Vydáno pod