Ostravská opera uvádí Donizettiho Annu Bolenu, má totiž královnu

Ostrava - Obtížná role královny v opeře italského skladatele Gaetana Donizettiho Anna Bolena proslavila Marii Callas. Nyní si toto dílo, které patří do zlatého věku belcantové opery, už s myšlenkou na představitelku hlavní role poprvé vybralo Národní divadlo moravskoslezské. Bude ji zpívat čerstvá držitelka Thálie Jana Šrejma Kačírková.

„Hledali jsme titul, který by naší přední sólistce seděl na tělo, a jsme přesvědčeni, že právě Anna Bolena se stane jednou z jejích nejlepších rolí,“ uvedl dramaturg opery Daniel Jäger.

Režisérem představení je umělecký šéf Komorní scény Aréna Ivan Krejčí, scénu vytvořil Milan David, kostýmy navrhla Marta Roszkopfová, choreografem je Števo Capko. „Pod hudebním nastudováním je podepsán Oliver Dohnányi, který se bude s Jakubem Žídkem střídat za dirigentským pultem,“ doplnila mluvčí divadla Viola Kučerová.

Děj opery je inspirován tragickým životem popravené anglické královny Anny Boleynové, druhé manželky krále Jindřicha VIII. „Královnu ztvárňuji poprvé. Doufám, že budu její důstojnou představitelkou,“ uvedla pěvkyně, která dostala prestižní Thálii za Julii v Gounodově opeře Romeo a Julie.

V hlavní roli se bude Šrejma Kačírková střídat s dalšími sólistkami - Agnieszkou Bochenek-Osieckou a ukrajinskou pěvkyní Elonou Korzhevych. V roli královniny rivalky Jany Seymourové se představí mezzosopranistky Kateřina Jalovcová a Michaela Kapustová. Jindřicha VIII. nastudoval Martin Gurbaľ a David Szendiuch, v roli Riccarda Percyho bude alternovat Philipp Do a Luciano Mastro.

Operu Anna Bolena uvedlo poprvé v roce 1830 milánské Teatro Carcano. Donizettimu zaručila světový úspěch. Vedle Marie Callas excelovaly v roli zavržené královny Montserrat Caballé, Joan Sutherland, Edita Gruberová nebo Anna Netrebko. Hudební ředitel opery Robert Jindra zdůraznil, že v hlavní roli této belcantové opery hrají důležitou roli zejména efektní pěvecká čísla, která mají svou emocionalitou působit na srdce diváků.

Premiéry poslední opery této sezóny budou 6. a 8. června v Divadle Antonína Dvořáka.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod