Dopravní policisté soutěžili o nejlepšího regulovčíka

Ostrava – O titul nejlepšího regulovčíka soutěžili dopravní policisté z Moravskoslezského kraje. Kromě písemných testů a jízdy zručnosti museli prokázat, jak zvládnou řídit rušnou křižovatku v centru Ostravy. Kromě motoristů zaujali i davy kolemjdoucích.

Za normálních okolností čekají řidiči na křižovatce nedaleko Domu energetiky na zelenou na semaforu. Dopoledne ale museli čekat na gesta mužů v zelené vestě.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Pokud je policista zkušený, přijde na křižovatku, rozhlídne se kolik má pruhů, kolik má odbočovacích pruhů, jestli tu jsou tramvaje, trolejbusy a myslím, že během chvíle může řídit daný provoz,“ uvedl dopravní policista Jaroslav Šergovič.

„Dopravu by měl umět řídit každý dopravní policista, ale jsou mezi nimi ti lepší, kterým to je takzvaně dáno od přírody. Někteří se to ale učí celý život,“ uvedl Jiří Zlý, ředitel Dopravní policie MS kraje.

Policisté dnes řídí křižovatky jen ve výjimečných případech, a to například při dopravních nehodách nebo při rekonstrukci semaforů. Řidiči tak občas při těchto situacích neví, co mají dělat.

Tento fakt dokazuje i jedna ze situací, ke které došlo při soutěži.

Řidička odbočila doprava, i když podle pokynů policisty nemohla. A navíc strhla další auta.

Pokyny policisty nechápou často ani chodci.

Policisté z kraje soutěží hlavně o prestiž, ale první dva postoupí do celostátního kola Regulovčík roku. A v něm se řadí ti z Moravskoslezského kraje pravidelně mezi nejlepší.