Zbývají poslední hodiny na zaplacení poplatku za odpady

Brno - Už jen pár hodin zbývá do termínu, ve kterém musejí obyvatelé Brna zaplatit poplatky za komunální odpad. Doposud je uhradilo asi 80 procent obyvatel, další čekají ve frontách na pokladnách. Například před přepážkou pobočky na Malinovského náměstí se dopoledne vytvořila řada asi 50 lidí, čekací doba je 10 minut. Poplatek však není nutné uhradit osobně, obyvatelé jej mohli zaslat i poštovní poukázkou nebo prostřednictvím elektronického bankovnictví.

Podle tajemníka brněnského magistrátu Pavla Loutockého asi 60 procent lidí dává stále přednost fyzickému uhrazení poplatku na pokladně. „Meziročně se však zvyšuje podíl lidí, kteří poplatek uhradí elektronicky. Narůstá zhruba o dvě až tři procenta ročně,“ uvedl tajemník.

Těm, kdo si vzpomněli na poslední chvíli, vyjde brněnský magistrát vstříc alespoň prodloužením pracovní doby. Pokladny na Šumavské a na Malinovského náměstí dnes nezavřou ve dvanáct, ale až o dvě hodiny později.

Možnosti jak zaplatit poplatky v Brně

Platí se částka 675 Kč, která je splatná do 31.5. 2013

1) Na pokladně na adresách

  • Šumavská 33
  • Malinovského náměstí 3

2) Bezhotovostním převodem

  • číslo účtu je 156304/5400
  • variabilním symbolem je rodné číslo poplatníka
  • specifický symbol (při poplatku za nemovitost) je 123
  • Poštovní poukázky s předtištěným číslem účtu jsou spolu s formuláři oznámení společného zástupce k dispozici na všech kontaktních místech magistrátu, na úřadech městských částí a samozřejmě na pracovišti správce poplatku.

Loutocký také prozradil, že týdenní zpoždění budou úředníci poplatníkům ještě tolerovat a sankce jim neudělí. „Později ale zaplatí trojnásobek částky,“ upozornil. Na zapomětlivce může magistrát poslat i exekutora.

Poplatky jsou v řadě měst vyšší, skutečné náklady přesto neuhradí

Kromě příležitostných dlouhých front u pokladen letos lidem placení v mnoha obcích znepříjemňuje i navýšení poplatků. Městům to po deseti letech dovolila novela zákona. Zatímco větší města ve Zlínském kraji poplatky nechala na stejné hladině, okresní sídla na jižní Moravě s výjimkou Břeclavi zdražovala.

Svoz odpadu je proměnlivá účetní položka
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V bezmála čtyřsettisícovém Brně se poplatky na letošek zvedly o 175 korun. Kdo má v moravské metropoli trvalé bydliště, zaplatí místo dřívější pětistovky 675 korun. Ani to podle magistrátu na náklady spojené se svozem a likvidací odpadu nestačí. „Abychom náklady pokryli, musí město z rozpočtu ke každému vybranému poplatku doplnit přibližně sto osmdesát až dvě stě korun,“ popsal odpadovou ekonomiku města mluvčí Pavel Žára.

Současně dnes končí termín i pro zaplacení daně z nemovitosti, kterou lidé musejí uhradit finančnímu úřadu. Toto datum však platí celorepublikově, nikoliv pouze pro Brňany.

Vydáno pod