Podnikatelé ve Štramberku zavřeli provozovny

Štramberk (Novojičínsko) – Podnikatelé ve Štramberku dnes zavřeli své obchody. Rozhodli se tak na protest proti novému parkovacímu systému, který jim prý odrazuje zákazníky.

Zavřeno bylo dnes přes 20 provozoven, mezi nimi pivovar, hotely, prodejny proslulých štramberských uší i hrad Trúba. Turistů kvůli nepřízni počasí nepřijelo mnoho, přesto byli někteří z nich rozladění: „Těšili jsme se, že vylezeme na Trúbu, po dlouhé době jsme se odhodlali, a prostě to nevyšlo. Jsem hodně naštvaná,“ řekla Libuše Cieslarová. Na poledne, kdy se otevíralo, čekat nechtěla. „Do Štramberku se vrátíme možná za pět šest let, dřív ne,“ dodala.

Za poslední rok Štramberku výrazně ubylo návštěvníků. Místní podnikatelé tvrdí, že to způsobil především nový parkovací systém, který funguje od loňského 1. června. Radnice jím chtěla vyřešit problémy s dopravou v centru města. Na náměstí tak v současnosti mohou parkovat jen místní obyvatelé a podnikatelé. Pro turisty město připravilo odstavná parkoviště ve vzdálenosti pět až deset minut od centra města.

Štramberská Trúba
Zdroj: ČT24

„Situace se vyostřuje především proto, že jako podnikatelé, kteří tady máme provozy, platíme nemalé peníze za parkování ve městě, a není dovoleno našim klientům tento parkovací systém uplatnit,“ uvedl místní podnikatel Pavel Šmíra. Návštěvníky prý odrazuje pracovník radnice, který před náměstím řidiče odkazuje na odstavná parkoviště. „Je to tristní. Člověk, který přijede, je oslovován regulovčíkem, kam jede, proč jede, jestli má kartu. Myslím, že to není zrovna vhodné, aby lidi dneska byli takto lustrováni,“ dodal Pavel Šmíra.

Štramberský starosta Jan Socha podotkl, že strážník informuje řidiče v jejich zájmu. „Šetříme turistovi kapsu tím, že mu řekneme nejezděte tam, není tam pro vás parkovací místo, radši si dojděte pět minut pěšky.“ Kdo totiž na náměstí bez povolení zaparkuje, může dostat pokutu až 2000 Kč.

Podle starosty Sochy není parkovací systém jediným důvodem nízké návštěvnosti. „Je to i nálada ve společnosti, lidé mají hlouběji do kapsy. Hodně se podepisuje i nepříznivé počasí,“ dodal.

Pokud se situace s parkováním nezmění, jsou podnikatelé připraveni v protestech pokračovat. Starosta je podle svých slov připraven zasednout s podnikateli k jednacímu stolu. „Ale musíme vědět, o čem jednat. Zatím jsme za dva roky od nich žádný návrh nedostali,“ uvedl.