Krejčí dvěma góly vystřílel Bostonu výhru v Pittsburghu

New York - Český hokejový útočník David Krejčí dvěma góly v úvodním finále Východní konference zajistil vítězství Bostonu 3:0 v Pittsburghu a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Rodák ze Šternberku si zároveň upevnil vedoucí pozici v produktivitě play-off NHL, v níž má s bilancí sedmi branek a dvanácti asistencí náskok tří bodů před druhým Jevgenijem Malkinem.

Krejčí byl se sedmi střelami nejaktivnějším hráčem zápasu a poprvé překonal Tomáše Vokouna v deváté minutě. Jeho pokus z mezikruží se otřel o brusle blokujícího Paula Martina a tečovaný puk prošel českému gólmanovi mezi betony do branky. Na začátku třetí třetiny český hráč zvýšil na 2:0, když dorazil vlastní střelu za rozhozeného Vokouna. Definitivní pojistku přidal Nathan Horton, gólman Tuukka Rask zneškodnil všech 29 střel, i když několikrát mu pomohla tyč.

„Chtěli jsme sérii dobře odstartovat a získat první vítězství. Jsme rádi, že ho máme. Teď se ale musíme připravit na druhý zápas a pokusit se i ten vyhrát,“ uvedl Krejčí. „Úvod zápasu měli dobrý, vypracovali si nějaké šance. Nám se je nedařilo držet daleko od branky, nemohli jsme se tak dostat k forčekinku. Změnilo se to až po prvním gólu, pak jsme začali hrát častěji u nich. Ve druhé a třetí třetině už jsme hráli, jak jsme si představovali,“ dodal Krejčí.

Brankář Tomáš Vokoun inkasuje
Zdroj: AP/Gene J. Puskar

Vokoun kryl 27 střel, přičemž čtyři chytil Jaromíru Jágrovi. Na českého útočníka, který vyšel v šestém zápase v řadě bodově naprázdno, se od začátku utkání při každém jeho kontaktu s pukem bučelo. Někteří fanoušci Pittsburghu, kde Jágr získal své jediné dva Stanley Cupy, stále nemůžou překousnout, za jakých okolností před lety od nich odešel a že po návratu z KHL dal přednost největšímu rivalu Philadelphii.

Ve druhé třetině sice nepadl gól, ale byla to emotivními událostmi nabitá část hry. Nejdříve kontroverzní útočník Pittsburghu Matt Cooke narazil na mantinel Adama McQuaida, za což vyfasoval trest na pět minut plus do konce utkání. Poté se pobili Malkin s Patricem Bergeronem a ostrá slova si vyměnili i kapitáni obou týmu Zdeno Chára se Sidneym Crosbym.

„Myslím, že jsme se jim dostali pod kůži a oni z toho byli frustrovaní. Dostali jsme jejich dva nejlepší hráče (Crosby, Malkin) na chvíli mimo hru a to byl náš plán. Musíme ve stejné hře jako dnes pokračovat i v příštím duelu,“ podotkl Krejčí, jenž si vysloužil pochvalu i od trenéra Bostonu Claudea Juliena. „Je to dobrý hráč. Proč by se na něho mělo nahlížet jinak než na Malkina a Crosbyho, kteří jsou taky dobří? Jeho lajna dnes zahrála velmi dobře. Předvedla skvělé akce a dala důležité branky,“ řekl.

Pittsburgh - Boston 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky: 9. a 45. KREJČÍ, 48. Horton. Brankář VOKOUN odchytal za Pittsburgh celý zápas, inkasoval tři branky z 30 střel a úspěšnost zásahů měl 90 procent. Střely na branku: 29:30. Diváci: 18 628. Stav série: 0:1.

Do finále Západní konference vstoupili vítězně hokejisté Chicaga, kteří doma zdolali obhájce Stanleyova poháru z Los Angeles 2:1. Vítěz základní části sice jako první inkasoval z hole Justina Williamse, ale v prostředním dějství díky dorážce Patricka Sharpa a teči Mariána Hossy otočil stav. „Vždy je skvělé vyhrát první zápas, zvlášť, když je druhé utkání na programu už zítra. Ale i když jsem cítil, že jsme hráli dobře, musíme hrát příště ještě lépe,“ uvedl Hossa.

Totéž plánuje i soupeř. „Nezasloužili jsme si dnes vyhrát. Myslím, že tohle by řekl každý z našeho týmu,“ uvedl útočník Jarret Stoll. „Když soupeři dovolíte 17 střel za třetinu, znamená to, že nehrajete často v jeho pásmu. A to musíme změnit. Musíme v jejich třetině trávit více času a hrát svou hru založenou na tvrdosti,“ dodal obránce Kings Matt Greene.

Chicago - Los Angeles 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky: 33. Sharp, 37. Hossa - 15. Williams. Střely na branku: 36:22. Diváci: 21 535. Stav série: 1:0.

Vydáno pod