Na třech místech kraje platí první povodňový stupeň, Povodí Odry je ale klidné

Ostrava – Hladiny některých řek a potoků v Moravskoslezském kraji dosáhly prvního povodňového stupně, tedy stavu bdělosti. Vedení Povodí Odry, které situaci bedlivě sleduje, ale oznámilo, že žádné extrémní nebezpečí regionu nehrozí.

První stupeň povodňové aktivity platí na Lubině v Petřvaldu na Novojičínsku, kde už tok kulminoval a hladina klesá. Stav bdělosti je na řece Opavě v Děhylově na Opavsku, kde hladina dále stoupá a také na Olešné v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tam už hladina také klesá. „Je možné, že první stupeň povodňové aktivity bude i na dalších místech, ale žádné větší problémy by nastat neměly. První stupeň ale ještě neznamená, že hrozí akutní nebezpečí nebo rozlití toku,“ vysvětloval mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Dodal, že podle předpovědi sice má vydatněji pršet, avšak nemělo by se jednat o přívalové deště.

Povodí Odry už zastavilo zvýšené upouštění přehrad, kterým dělalo místo pro případné extrémní srážky. Hladiny toků už zvedají pouze srážky.

V Olomouckém kraji zatím žádné hydrometeorologické upozornění neplatí. Kvůli zakalené vodě je však zastavena dodávka vody do obcí Horní Loděnice, Jívová a Hraničné Petrovice v severní části Olomoucka. Žije tam asi 800 lidí, kteří si teď budou muset provizorně vystačit s vodou z cisteren. Vydatné deště zakalily vodu v řece Bystřici, což ovlivnilo kvalitu vody v úpravně v Domašově nad Bystřicí, která tyto tři obce zásobuje pitnou vodou. „Zajišťujeme tam náhradní zásobování cisternami. Zatím nedokážu říct, kdy bude možné dodávku vody obnovit,“ informovala mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Čechy už s povodněmi bojují čtvrtý den. Zatím mají osm obětí. Hasiči do dnešního rána evakuovali více než devatenáct tisíc lidí. Povodňová vlna teď hrozí nejvíce na severu Čech, Labe stále stoupá.