Povodně v kraji nehrozí, bdělost platí už jen na Opavě v Děhylově

Moravskoslezský kraj – Po úterním a nočním dešti byla zvýšená hladina řek Lubina v Petřvaldu, Odra v Bohumíně, Opava v Děhylově a Olešná v Palkovicích. Podle vodohospodářů žádné extrémní nebezpečí obyvatelům nehrozí, přesto stále měří stav vody.

Se zvyšujícími se hladinami řek vyráží častěji do terénu také tým techniků, kteří měří průtoky řek. Míří hlavně k těm tokům, které hlásí první stupeň povodňové aktivity.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Speciální průtokoměry vysílají radarové paprsky. Z nich míří data do přenosných přístrojů a pak na centrálu hydrometeorologického ústavu, kde se konečně zpracují. „Povodí Bělé, Opavy a Olše je více zasaženo než jiná území, takže v těchto oblastech se snažíme teď být a změřit co nejvíce průtoků, objet co nejvíce stanic. Naši technici včera měřili povodí Bělé, na Bečvě a měří také v povodí Olše,“ uvedl Tomáš Řehánek z oddělení hydrologie, ČHMÚ Ostrava.

V Moravskoslezském kraji byl dnes vyhlášen stupeň bdělosti hned na několika řekách. První stupen platí třeba v Petřvaldu. Hladina Lubiny už ale kulminovala a klesá. Podobně je na tom třeba řeka Olešná v Palkovicích na Frýdecko-Místecku.

Vodohospodáři i meteorologové ale zároveň lidem vzkazují: Nemáte se čeho obávat. Výš už řeky nestoupnou. „Na přehradách jsme ukončili včera večer odpouštění vody, takže tento prostor je i nadále volný. S výhledem podle předpovědi počasí, která je na následujících dvanáct hodin, by mělo být v úhrnu do dvaceti milimetrů srážek, takže se může stát, že se místně někde dosáhne prvního. stupně, ale žádné další zvýšení hladin neočekáváme,“ informoval Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Od zítřka by se pak mělo začít oteplovat. Přeháňky ale meteorologové očekávají i v příštích dnech.