Ende gut, alles gut – umělecké vedení se loučí s Redutou

Brno – Představením Ende gut, alles gut se s brněnským divadlem Reduta rozloučili umělecký šéf Petr Štědroň, dramaturgyně Dora Viceníková a režisér Jan Mikulášek. Trojice odchází do pražského Divadla Na zábradlí. Rozloučení bylo stylové – místo v sále se představení odehrávalo ve foyer nebo ve výtazích.

Šest let společně utvářeli podobu inscenací divadla Reduta. Teď Petr Štědron, Dora Viceníková a Jan Mikulášek společně odchází. Hrou Ende gut, alles gut chtěli divákům uplynulých šest let práce a inscenací připomenout. „Tvůrčí tým hry je symbolický, všichni tři se tímto loučíme,“ uvedl Štědroň.

Trio uspělo ve výběrovém řízení do pražského Divadla Na zábradlí, proto z Brna odchází. „Jsem šťastný, že je Brno zažilo. Teskno po nich ale bude,“ řekl režisér Vladimír Morávek.

Jako velkou ztrátu pro Brno vnímá jejich odchod i bývalý ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák. Právě on Petra Štědroně a Doru Viceníkovou do divadla Reduta přivedl. „Já jsem moc rád, že se v průběhu těch posledních šesti let ukázalo, že Reduta je velmi specifické tvůrčí prostředí, které dokáže, pokud jsou tady výrazné umělecké osobnosti, vygenerovat specifické a krásné divadlo,“ reagoval Dvořák.

Podle něj se to projevilo především na stylové jednotě divadla. „Od začátku byl patrný jasný dramaturgický záměr, režijní a herecký názor. To všechno fungovalo v určité symbióze. Vždycky tady byly společné znaky. Výrazné divadelní osobnosti dokážou vytvořit zcela přesvědčivý divadelní tvar napříč představeními nebo sezónami,“ dodal Dvořák.

NO COMMENT: Představení Ende gut, alles gut (zdroj: ČT24)

Viceníková, Štědroň a Mikulášek doufají, že v Redutě budou hrát i v následujících letech jako hosté. Do Prahy si s sebou „berou“ šest her, některé se budou paralelně hrát i v Brně. Vedení divadla nyní přebírá Mahenova činohra, která v druhé polovině června zřejmě zveřejní další program Reduty.

Inscenace Ende gut, alles gut se odehraje celkem pětkrát, pokaždé ji bude moci navštívit 100 lidí. Diváci se s herci budou přesouvat po různých místech divadla. Do hry se promítnou i sny samotných aktérů. „Je tam velký nadhled a také akt loučení. Není pro nás lehké opustit po šesti letech Redutu, ale nechceme se brát příliš vážně,“ uvedla Viceníková.