Emeritní rektorka JAMU a varhanistka Alena Veselá slaví 90. narozeniny

Brno – Významné české varhanistce a emeritní rektorce Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Aleně Veselé k 90. životnímu jubileu popřáli i organizátoři Brněnského varhanního festivalu, který Veselá založila.

Původně chtěla studovat chemii, za války ale byly vysoké školy zavřené. Alena Veselá se proto rozhodla zkusit přijímací zkoušky na konzervatoř. Chtěla studovat hru na klavír, na který hrála od dětství. „Seznámila jsem se s neteří profesora Michálka, která mi domluvila, že mu odehraju pár skladeb, aby mi řekl, jestli mám nějakou šanci. A právě on odhalil, že bych se spíše hodila na varhany,“ popsala první krůčky ke kariéře varhanistka Alena Veselá. Na varhany ji skutečně přijali a právě profesor Michálek ji celým studiem provázel.

V Brně nejsou varhany, na které by si během svého života nezahrála. Na koncertech podle ní tento nástroj nejlépe vynikne v kostele sv. Augustina v Masarykově čtvrti v Brně. Hlavně historické varhany dokážou hudebníky někdy pěkně potrápit. „Když jsem měla koncertovat v Moskvě ve velkém sále konzervatoře Čajkovského, tak mi můj kolega Milan Šlechta říkal, že ty jejich varhany začnou hrát, až když na ně člověk dostane vztek. Tak těžké bylo promáčknout klávesu,“ popsala Veselá.

Z vysokoškolské lavice se později přesunula do učitelského sboru Janáčkovy akademie múzických umění. V roce 1990 ji prezident Václav Havel jmenoval dokonce rektorkou. U staré fotografie zavzpomínala na slavnostní akt. „Vše se odehrávalo v tichu, jen u mě se pan prezident zastavil a svým typickým způsobem řekl: my jsme myslím tak trochu kolegové. Kdysi totiž dálkově studoval na AMU. To mě docela potěšilo,“ řekla Veselá. JAMU vedla do roku 1997.

Varhanistka Alena Veselá o setkání s Havlem a britskou královnou (zdroj: ČT24)

Do hromádky fotografií po chvíli sáhla po dalším snímku. „Tohle je vzácná památka. V Brně byla britská královna Alžběta, a my jsme byli pozváni na Ústavní soud, kde se konalo setkání s královnou. Při recepci jsem jí byla představena,“ popsala Veselá.

Devadesátiletá varhanistka je celý život vášnivou horolezkyní a lyžařkou. „Na lyžích jsem jezdila naposledy v 85 letech na sjezdovce v italských Dolomitech,“ potvrdila se skromným úsměvem žena.

Na milované varhany dnes už na veřejnosti nehraje. „Jsou tady mladší a lepší varhaníci než já,“ vysvětlila. Koncertů i festivalu se však pravidelně účastní. Mrzí ji ale, že Brno, na rozdíl od ostatních měst, stále nemá koncertní sál pro filharmonii.

Brněnský varhanní festival zahájil koncert Maria Ciferriho

Alena Veselá před 33 lety založila také Brněnský varhanní festival. Jeho organizátoři jí letos na zahajovacím koncertu popřáli všechno nejlepší k jejím 90. narozeninám.

Festival zahájil svým vystoupením italský varhaník a profesor Mario Cifferi. Na úvod zazněla předehra Leoše Janáčka. Koncerty dalších umělců jsou rozložené do celého června. Dějištěm festivalových koncertů je zmiňovaný kostel sv. Augustina.

Koncerty v kostele sv. Augustina v Brně

  • Středa 12.6. – Hana Bartošová (Brno), Petr Hojač - trubka
  • Středa 19.6. - Johannes Trümpler (Maria Laach, Německo)
  • Pondělí 24.6. - prémiový koncert Cyrill Schmiedlin (Basilej, Švýcarsko), Oriane Pons - zpěv
  • Středa 26.6. – Francois Houtart (Brusel, Belgie)