V obci Světlá našli domov „nežádoucí“ protestanti. Žili v přilehlé osadě

Světlá (Blanensko) - Nevelká zemědělská obec na východě Malé Hané nese název Světlá a její historie sahá až do poloviny 13. století. Obec s asi dvěma stovkami obyvatel leží ve sníženině Boskovická brázda a v minulosti byla součástí panství, jehož centrem byly nedaleké Knínice. Světlá vznikla sloučením z roku 1848, kdy se spojila s protestantskou osadou Přívěst.

Přilehlá osada Přívěst poskytla útočiště mnoha českým i německým protestantům, kteří po Bitvě na Bílé hoře museli upustit svůj domov, pokud odmítli přijmout katolickou víru. Řada z nich odešla do osady Přívěst, která v němčině nesla název Duldungsdorf, což odkazuje k faktu, že zde žili „trpění“ protestanti. V polovině 19. století se osada stala součástí historicky starší obce Světlá. Dnes toto spojení připomínají dvě růže v heraldickém znaku obce.

Nedaleko obce Světlá stával také unikátní větrný mlýn holandského typu z konce předminulého století, který vyhořel 23. prosince 1936. Co se ale dochovalo, je kaplička z roku 1872, která je zasvěcena Nanebevzetí Panny Marie a v roce 1996 prošla rekonstrukcí. Kostel v obci nikdy nestál, proto náves zdobí alespoň zmíněná kaplička.

Místní sběratel zachraňuje tradiční roubenky

Malá obec má i svou osobnost. Je jí sběratel Jiří Pokorný, který kvůli své vášni pro roubenky a další původní předměty začal studovat i etnologii. „Viděl jsem, jak se ty předměty pálí, protože většina z nich byla ze dřeva, tak jsem si říkal, že se je pokusím zachovat. V regionu nemáme podobné muzeum, tak jsem si pomyslel: zkusím něco takového,“ vypráví etnolog a sběratel Jiří Pokorný.

Od drobných předmětů denní potřeby se jeho zájem postupně přesunul k zemědělským strojům a poté k celým dřevěným roubenkám. První z nich si sběratel pořídil před šesti lety. „Když se zadaří, tak je opravuji. Všechno dělám původní technologií, ručně tesané trámy, hliněné omítky, aby nikdo nepoznal, že je to uděláno nově,“ doufá Pokorný, který má ve stodole další dvě roubenky. „V tomto prostoru je skutečně složená celá ta roubená obytná část domu, tedy průjezd, světnička, světnice, velká síň a komora, včetně krovů a kuchyně,“ popisuje Pokorný, co se mu podařilo zachránit před jistým zničením.

„Původně měl skončit v kotli, měl být rozřezán a zničen, takže jsme se rozhodli, že ho zachráníme,“ tvrdí o původním roubeném chlívku Pokorný. Část své sbírky získal sběratel ze Světlé darem od cizích lidí. S rekonstrukcí původních předmětů či roubených domků mu pomáhá vlastní rodina. Považují prý za čest, když se mohou podílet na záchraně historie.

Tři minuty ze Světlé (zdroj: ČT24)