Osm výrobků z Moravskoslezského kraje ponese značku Regionální potravina

Ostrava – Značkou Regionální potravina se může nově chlubit osm výrobků z Moravskoslezského kraje. Pro zákazníky je tato značka zárukou kvality a zároveň regionálního původu. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo zemědělství, výrobky posuzuje odborná komise a vítěze musí schválit sám ministr.

Soutěž podporuje malé a střední zemědělce a producenty potravin. Oceněný výrobek může značku Regionální potravina používat na obalu výrobku po čtyři roky. Silvie Kořistková z Regionální agrární komory Ostravsko, která je koordinátorem soutěže, uvedla, že se o značku letos ucházelo 77 produktů od 27 výrobců. „O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky,“ dodala Kořistková.

16:9
Zdroj: ČT24

Mezi oceněnými výrobky budou například trvanlivé tyčinky se sýrem od bruntálské firmy Havlík Opal nebo kyselé moravské vařené zelí od společnosti Beskyd Fryčovice. V kategorii sýrů bude moci značku Regionální potravina používat bio farmářský sýr z farmy Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem a mezi ostatními mléčnými výrobky ovocný hlavnický jogurt od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice z Opavska.

Dalšími oceněnými pochutinami z Opavska jsou kabanos extra od firmy Jaroslava Klemensová – Masoma z Dolního Benešova a pastovaný med z rodinné Včelařské farmy Košec z Neplachovic. Ceny dostanou také v kategorii nápojů kojenecká voda od Firmy Nutrend D. S. a mezi cukrovinkami sušenka od ostravské společnosti Gamys.

Zpracování medu
Zdroj: ČT24/foto - archiv Antonína Podhájeckého

Farma Košec už může značku Regionální potravina od loňska používat pro svůj včelí med květový – lipový. „To ocenění potěší, ale je i přínosem. Je to značka kvality a lidi na to dneska hodně slyší. Prodeji to docela pomůže,“ uvedl Pavel Košec z rodinné včelařské farmy.

Vydáno pod