Na Jesenicku a Mohelnicku řádily bleskové povodně

Jindřichov, Mohelnice - Přívaly deště škodily také na Jesenicku a Mohelnicku v Olomouckém kraji. Velká voda, která tentokrát přitekla z lesů a polí, zatopila domy, ničila cesty i železniční tratě. V některých obcích lidé plnili pytle pískem, meteorologové totiž varují před dalšími přívalovými dešti.

Déšť trval sotva pár minut. Za sebou nechal spoušť, kterou v Jindřichově nepamatují.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Třikrát se lokální povodeň prohnala i Mikulovicemi u polských hranic. Voda zaplavila hlavně pozemky u rodinných domů. Přívalové deště zastavily na několik hodin i dopravu na železnici. Mezi Mikulovem a Krnovem museli spěšné vlaky nahradit autobusy.

A lidé se bojí dalších bouřek. „Máme nachystané pytle. Některé pytle už jsou rozvezeny v místech, kde se to očekává,“ uvedl Ivan Dost, starosta Mikulovic.

S obavami vzhlíželi k obloze i Skorošičtí. Místní se chystali na nejhorší. Nejčernější myšlenky se naplnily kolem dnešní druhé hodiny odpolední. Výstraha před bouřkami platí až do středy.

Za dvě a půl hodiny napadlo skoro šedesát milimetrů vody

Taky Mohelnicko potrápily vydatné deště. Včera po třinácté hodině zasáhla silná průtrž mračen obce Újezd, Palonín i část Mohelnice. Přímo ve městě museli hasiči odčerpat vodu ze zatopených garáží a sklepů. Pomohli také řidiči, který se svým autem uvízl uprostřed křižovatky ve velké laguně vody.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

V obci Újezd nedaleko Mohelnice silný déšť tady rozvodnil jindy naprosto neškodnou strouhu. Voda zaplavila silnici, dvorky a sklepy rodinných domů pod místním družstvem. Podle měření jednoho z obyvatel napršelo za dvě a půl hodiny asi padesát šest milimetrů.

V Paloníně na Mohelnicku se voda do obce nahrnula z polí. V obrovské jezero se po průtrži mračen změnil podjezd pod rychlostní silnicí u Mohelnice. „Čistíme tady kanály, protože po velké bouřce voda stekla z kopců dolů. Čerpali jsme nahoře ve vesnicích, tam je několik desítek centimetrů krup,“ uvedl zasahující hasič.

Hasiči vyjížděli převážně k čerpání vody a čištění komunikací od nánosů bláta. Od jedné hodiny do zhruba čtyř odpoledne vyjeli hasiči v celém Olomouckém kraji v souvislosti se silnou průtrží mračen ke třiceti případům. 

Vydáno pod