AVÍZO: Chebské dvorky od 12. do 15. června

Chebská Galerie 4 již po jedenácté nachystala výstavy, prostorové instalace, koncerty, divadelní představení, módní a květinovou přehlídku, filmové projekce i řadu tvůrčích dílen a prezentací. To vše nabídne během čtyřdenního festivalu Chebské dvorky 2013 ve dnech od 12. do 15. června.

Přehlídka uměleckých a tvůrčích projektů s mezinárodní účastí oživí 21 dvorů, dvorků, zahrad a dalších zákoutí historické části Chebu. Na zdech, plotech a na zemi budou svá díla vystavovat malíři, grafici, sochaři a fotografové. Představí se profesionálové, - jednotlivci, např. Petr Nikl, Janna Riabowa, Ana Leibach, Karolína Koblenová, Adéla Leinwebrová, Hana Pokorná, Dana Raunerová, Veronika Richterová, Bohdan Holomíček Luboš Stiburek, Jan Schýbal, Bořivoj Hořínek, Václav Malina, Florian Luxenburger, Adriana Veyrat, Doris Windlin, Václav Sika, Roman Musil ad..

Festival je však příležitostí i pro studenty uměleckých škol a autodidakty. Letos mezi vystavujícími školami bude poprvé ÚJEP – Katedra fotografie, opět se zúčastní SSUPŠ Zámeček, Výtvarný obor gymnázia v německém Weidenu spolu s GOA Mariánské Lázně či fotografický obor „Karlovarské Keramky“ aj.

V programu je zastoupena i fimová tvorba, designéři nebo módní návrháři. Na koncertech se mj. představí V3SKA ze Stoda u Plzně, Michal HRŮZA s kapelou Hrůzy – uvedou skladby z nového alba DEN, kladenské ZRNÍ, mezinárodní formace N.O.H.A., BONUS a Martin Tvrdý Trio, Please The Trees, Molly Nilsson ze Švédska či chebští NEZAHRÁLI. Čtvrteční vernisáží bude provázet chebský KIKS BAND. Příznivci divadla si přijdou na své během produkcí autorského divadla BUFET, Divadla CONTINUO a svůj stan rozbalí i UMSKUP. Krátce po poledni, v sobotu, pro prostor Klášterní zahrady připravil oděvní Ateliér aT módní a květinovou přehlídku. Součástí bude i šperk Ludmily Vosejpkové. Na stejném místě se mohou návštěvníci zaposlouchat do recitalu Věry Wajsarové.

Příznivci festivalu se budou moci nejen inspirovat a potěšit umem prezentujících se profesionálů, studentů uměleckých oborů a autodidaktů, ale do dění se mohou i sami zapojit. Pro všechny věkové kategorie je připravena řada tvůrčích dílen a interaktivních pořadů. Příběhy kluka BomBarďáka, interaktivní, hudebně laděné představení, nebo bubenický DrumCircle proběhne na dvorku č.4 za ZUŠ Cheb.

Převážná část programu je zdarma, a to včetně výstav, které jsou přístupné od čtvrtka do soboty od 10 do 17.30 hodin. Ve večerních hodinách bude hlavním dějištěm festivalu centrální dvorek č.888 v příkopu chebského hradu. Zde budou zpoplatněny pouze dva koncertní večery a to ve čtvrtek a v pátek. Sobotní hudební odpoledne je zdarma. V případě velmi nepříznivého počasí se výstavy a workshopy přesunou do objektů v blízkosti daného dvorku. Festival má bezbariérový přístup a každý si jistě najde v programu to své. Informační centrum festivalu a fotoateliér je již tradičně v Galerii 4-galerii fotografie. Více se dozvíte na www.chebske-dvorky.cz.

Hana Olišarová, Cheb