Vulgární nálepka má řidiče upozornit na špatné parkování

Brno – Brňané vytáhli do boje proti řidičům, kteří v ulicích metropole špatně parkují. Jejich auta fotí a snímky umisťují na internet, poslední dva týdny na auta lepí také nálepky s vulgárním nápisem. Řidiči občanskou aktivitu kritizují, policisté upozorňují, že se může jednat o přestupek.

Jedním z těch, kterým bezohlední řidiči ztěžují život, je i Jan Vočka. Do školy i do práce se dopravuje přes město na vozíku a špatně zaparkovaná auta pro něj znamenají i několikaminutové objížďky. „Někdy musím objet celý blok domů a najít nový nájezd na chodník,“ popsal Vočka.

Podle jeho zkušeností to není výjimečná situace, ale spíše každodenní problém. Řidiče totiž podle Vočky ani nenapadne, že by místem někdo potřeboval projet. Přitom člověk na vozíku potřebuje minimálně osmdesát centimetrů, aby místem mohl bez větších problémů projet.

Zakladatelé webu MachoParking.cz chtěli, aby řidiči věděli, že jejich parkování někomu vadí. Nejprve fotky nevhodně zaparkovaných aut zveřejňovali na internetu, před dvěma týdny přitvrdili a na auta začali lepit nálepky s vulgárním nápisem Parkuješ jako **** a obrázkem mužského přirození.

Ačkoliv některým přijdou nevhodné a pohoršující, jejich autoři je považují za adekvátní. „Nás pohoršuje špatné parkování, takže si myslím, že naše reakce je adekvátní,“ uvedl zakladatel webu Jan Jablunka.

Mluvčí strážníků a zakladatel projektu o špatném parkování (zdroj: ČT24)

Facebooková verze stránek má už téměř tři tisíce příznivců. Na stránce se najdou i přispěvatelé, kteří se řidičů zastávají. „Ano, tyto aktivisty bych přirovnal ke sprejerům, kteří se realizují na cizím majetku. Je to hulvátství a vandalismus. A všichni ruku na srdce … Vždy parkujete tam, kde máte?“ napsal na sociální síti Libor Vacek. Upozorňují na to, že někteří řidiči špatně zaparkovali, protože neměli na výběr nebo na místě stáli jen chvíli, například při vykládání zboží či telefonování.

Macho – chlapskost, asertivně až agresivně maskulinní způsob chování

(zdroj: Slovník cizích slov)

Mluvčí brněnské policie Jakub Ghanem ale upozorňuje, že ačkoliv se některým může zdát vylepování nevhodných nálepek dobrým způsobem, jak řidiče vychovávat, může se jednat i o přestupek. „Mohlo by se jednat například o přestupek občanského soužití. Pokud se navíc nalepením poškodí lak a vznikne tam škoda, tak by to mohl být i přestupek proti majetku,“ dodal Ghanem.

Podle policie by neoficiální a amatérské fotky přestupků řidičů u případného soudu neuspěly. Přesto se brněnští strážníci projektem alespoň částečně inspirují - na problematických místech posílili hlídky a parkování více kontrolují.