Audit Zlína bude pokračovat, neprošetřily se všechny smlouvy

Zlín - Audit hospodaření města Zlína v letech 2002 až 2010 bude pokračovat. Zadalo ho současné vedení radnice. V uplynulém týdnu oznámilo, že podle auditorské společnosti a následného posouzení právníkem se našly nestandardní smlouvy, ale kvůli promlčení a nedostatku podkladů nepadnou žádná trestní oznámení. Auditorská společnost vyhodnotila 33 smluv jako nestandardní. Osm z nich odbor ekonomiky a majetku magistrátu doporučil k dalšímu právnímu rozboru, týkaly se zejména osobní provázanosti zástupců města a společností, se kterými byly smlouvy uzavírány. Primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) ale rozhodl o pokračování auditu.

Minimálně jedna smlouva, která byla auditory označena za nestandardní, nebyla následně dostatečně prošetřena, sdělil primátor.

„Došlo k vážnému pochybení v rámci magistrátu, za které je někdo osobně zodpovědný a ponese za to důsledky,“ uvedl Adámek. Problematickou, nicméně důsledně neprošetřenou smlouvu uzavřelo podle něj v roce 2002 město se společností Derc, s.r.o. Předmětem byly pozemky pro stavbu rodinných domů.

Auditoři slovenské společnosti Allexis uvedli ve své zprávě, že Derc podala žádost 6. září, neobsahovala však cenu za metr čtvereční pozemku. Tato cena byla doplněna dodatečně 1. října, „tedy v době, když už byly známy nabídkové ceny tří zbylých subjektů a kdy už noví zájemci žádost podat nemohli, protože záměr byl zveřejněn do 27. září. Ze spisů není zřejmé, zda se jedná o standardní krok, tento postup může ovšem znamenat, že Derc s.r.o. získala informace o cenách ostatních zájemců a svou cenu přizpůsobila tak, aby pozemky získala,“ uvedli auditoři.

„Je zde jasně naznačeno, že výběr vítězného subjektu, který pozemek získal, mohl být zmanipulován. Proto jsme tuto smlouvu společně s dalšími 32 smlouvami, jež vykazovaly různé znaky nestandardnosti, posunuli k dalšímu šetření, které prováděl odbor ekonomiky a majetku magistrátu. Je obrovským pochybením, že ten smlouvu odložil. Já a další kolegové z koalice budeme požadovat vysvětlení, jaký k tomu měl kdo důvod či motiv,“ podotkl primátor. Jedním ze současných majitelů pozemků, které město prodalo společnosti Derc, je bývalý námětek primátorky Martin Janečka.

Úředníci svůj krok obhajují tím, že město při uzavírání této smlouvy neutrpělo finanční újmu. „Cena není jediným kritériem. Auditoři jasně popsali, že prodej mohl být zmanipulovaný. Tato smlouva proto měla být jednoznačně dále šetřena, tak jsme systém auditu nastavili,“ uvedl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (Zlínská volba). Radnice nyní nechá všechny nestandardní smlouvy opět prošetřit.

Auditem prošlo téměř 4000 smluv, byl zaměřen především na prodeje, směny a dlouhodobé výpůjčky nemovitého majetku, který město vlastní. U nestandardních smluv poukázali auditoři na neuplatňování inflační doložky, provázanost představitelů města se společnostmi, se kterými město smlouvy uzavíralo, či nevýhodné prodeje pozemků.