Boskovice po roce zrušily vyhlášku omezující provozní dobu restaurací

Boskovice – Vyhláška omezující otevírací dobu některých podniků v Boskovicích platila pouze rok. Ačkoliv si od časnějšího uzavření barů, restaurací či diskoték slibovali radní větší klid v ulicích, nakonec se rozhodli, že je v podstatě zbytečná.

Před rokem přiměly radní k akci kupící se stížnosti občanů na porušování nočního klidu. Vedení města se proto rozhodlo schválit vyhlášku, která měla přispět k dodržování nočního klidu. Stanovovala konec otevírací doby jak pro hospody či diskotéky, tak kulturní či sportovní akce. „Pokud existuje nabídka, že se mohou i v časných ranních hodinách bavit, tak ji řada lidí využije. Pokud ale nebude, tak si myslíme, že by mohlo dojít ke zklidnění, lidé se tolik nebudou nad ránem přesouvat mezi jednotlivými diskotékami, nonstopy nebo hospodami,“ vysvětloval tehdy rozhodnutí starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS).

Řada místních tehdy opatření vítala. „Rozhodně s omezením souhlasíme, protože tady v noci bývá hluk, převrácené kontejnery nebo koše, pozvedané stěrače na autech,“ uvedla před rokem jedna z obyvatelek Boskovic.

Tento týden však zatupitelé vyhlášku opět zrušili. Jedním z důvodů bylo podle radních to, že byla v podstatě zbytečná. Ten, kdo si požádal o výjimku, ji téměř vždy dostal. Podle starosty Dohnálka navíc jakékoliv snahy o postih končily na kraji, kde rozhodnutí boskovické radnice zrušili. „Když jsme začali upatňovat saknce vůči těm, kteří porušují vyhlášku, tak to k ničemu nevedlo. Naše správní rozhodnutí byla Jihomoravským krajem prostě zrušena a já považuju za naprosto kontraproduktivní mít vyhlášku, která někoho umí a jiného neumí postihnout,“ dodal Dohnálek.

Podobná vyhláška platí také v Břeclavi

Vedení Břeclavi se rozhodlo problémy s rušením nočního klidu vyřešit podobnou vyhláškou. Na její podobě se podíleli sami restauratéři. Vyhláška reguluje otevírací dobu restaurací a dalších podniků v obytné zóně. Podniky mají ve všední den zavřít nejpozději ve 22 hodin, o víkendu do půlnoci. V Břeclavi je vyhláška o poznání vstřícnější než v Boskovicích – všechny podniky v dané lokalitě nejprve získaly výjimku na delší provoz. Pokud by se v budoucnu objevily problémy s rušením nočního klidu, projedná komise, sestavená ze zástupců města a podnikatelů, odebrání výjimky.