V Moravskoslezském kraji přibývá kominíků

Moravskoslezský kraj - Řemeslo, které bylo řadu let na okraji zájmu, se po stanovení pravidelné údržby komínů stává opět populárním. Pomáhají tomu školy i občanské sdružení Vzájemné soužití, které se rozhodlo nabídnout nezaměstnaným rekvalifikační kurzy právě na kominíka. Vše se financuje z peněz Evropské unie.

Údajně nosí štěstí, teď se štěstí usmálo i na ně samotné. Zbývá jim už jen uspět v závěrečných zkouškách.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Řada lidí si myslí, že prací kominíka je jen čištění komína. Ivo Matýsek, který už je rok na úřadu práce, ale zjistil, že to žádná legrace není.

„Ten obor zahrnuje znalosti ze stavby, čistění, chemii, fyziku, jak se chovat na střeše. Je toho strašně moc a není to jednoduché,“ uvedl Ivo Matýsek, účastník rekvalifikačního kurzu na kominíka.

„Zjišťovali jsme, že je rostoucí poptávka po kominících. Jsou to odborníci na montáž komínů, vložkování komínů, někteří jsou vyučení zedníci,“ uvedla Lucie Foldynová, realizátorka projektu z o. s. Vzájemné soužití.

Od roku 2011 si minimálně jednou ročně musí každý nechat komín zkontrolovat. Řemeslo, které se dalo posledních patnáct let vyučit jen na střední škole v Praze, se tak vrací zpátky do regionů. 

Obor kominík nabízí jediná škola v Moravskoslezském kraji, a to v Havířově-Šumbarku. První absolventy bude mít příští rok. 

„Velice nám napomáhá Společenstvo kominíků České republiky, díky kterému jsme získali odborníky, kteří tady vyučují,“ informoval Jaroslav Knapp, ředitel, SŠ technických oborů, Havířov.

Společenstvo kominíků ale upozorňuje, že prohlídky komínů stále dělají i lidé bez potřebného vyučení. Povoluje jim to živnostenský zákon. Jeho změnu chtějí profesionální kominíci proto brzy prosadit.