Na Moravě se množí komáři. Kalamita nehrozí, uklidňuje hygienik

Jižní Morava - Deštivé jaro a slunce v posledních dnech vytvářejí ideální podmínky pro množení komárů. Na Břeclavsku či Hodonínsku už tak začínají mít lidé problémy vyjít bez repelentu do lesa či na zahradu. Podle odborníků ale jižní Moravu kalamita nečeká. Ta hrozí spíše v oblastech postižených povodněmi.

Ačkoliv ještě na mnohých místech nedávné deštivé počasí připomínají kaluže a jezírka, slunečné a teplé počasí vylákalo řadu lidí na procházky do lesa či k práci na zahradě. Podle obyvatel Břeclavska se ale začíná pobyt venku stávat bez repelentu velmi nepříjemný.

Právě vlhké lesy a kaluže slouží jako ideální líhniště pro komáry, jejichž počet s každým dnem narůstá. „Nejhorší je to ráno. To člověk musí být na zahradě jedině v montérkách a tričku, ale stejně, jakmile se sehne, tak má hned poštípaná záda. Vloni to bylo docela dobré, ale letos je to hrozné. Zejména během posledních dvou dnů se tady komáři hodně rozmnožili,“ postěžoval si jeden ze zahrádkářů Miroslav Obdržálek. Jeho slova potvrzuje i další místní zahrádkář. „Rozhodně je jich tu víc než vloni. Nejvíc je jich tu ale brzo ráno a pozdě večer. To se tady bez repelentu nedá vydržet,“ dodal muž.  

Vedení Břeclavi ale zatím žádné plošné postřiky neplánuje. „Pokud provedeme postřik ale okolní vesnice nikoliv, budou to zbytečně vynaložené peníze,“ vysvětlila hlavní důvod mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

O opatřeních proti komárům hovoří mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová (zdroj: ČT24)

Podle ředitele krajské hygienické stanice Jana Marečka ale ke kalamitě nedojde. „V těchto dnech je velmi teplé počasí, komáři tedy mají příznivé podmínky pro vývoj. Letoší rok je mokřejší, proto bude množství komárů vyšší. Na jižní Moravě ale kalamita nehrozí, protože tu nebyly povodně,“ vysvětlil Mareček.

Hygienici zatím výskyt hmyzu monitorují. „Zvýšený výskyt ohlásil minulý pátek jeden z našich pracovníků v oblasti Lanžhota, především v lesních oblastech,“ dodal Mareček. U Lanžhota se navíc voda držela i na loukách a v polích. Proto se rozhodlo vedení města jednat rychle a ve zmíněné oblasti došlo k postřiku komářích larev. Na ty totiž postřik funguje nejlépe. „Před postřikem bylo na zaplavených loukách hodně larev, teď se komár objeví jen sem tam. Situace je pod kontrolou,“ uvedl starosta Lanžhota František Hrnčíř (TOP 09).  

Komárů přibylo také u novomlýnských nádrží, jejich výskyt ale zatím hygienici nesledovali. „Komárů je tu dost, sami však nic dělat nebudeme. Od krajské hygienické stanice zatím žádné zprávy nemám,“ řekla starostka Milovic Věra Antošová (nez.). Komáry mají v oblasti běžně. Milovice jsou totiž blízko vody a lužních lesů. „Letos je jich ale víc než jindy, snad kvůli dešťům,“ uvedla Antošová. Na protějším břehu nádrže s komáry dosud problém není. Ve Strachotíně si zatím nestěžují ani na výskyt larev. „Žádná opatření nechystáme,“ potvrdila starostka Strachotína Lucie Danihelová (ČSSD).

Komárů je letos sice více než jindy, kromě bodnutí se ale lidé žádných onemocnění přenášených právě tímto bodavým hmyzem obávat nemusí. „Riziko je minimální, lidé by měli dávat pozor spíše na klíšťata. Co se týče komárů, přenos nemocí je velmi vzácný,“ uvedl hygienik Mareček. Ten zároveň doporučuje lidem používat repelenty a na noc umístit do oken sítě. „Komáři ve slunečném počasí nelétají, obtěžovat tak mohou spíše až večer a v noci,“ varoval Mareček.

V zaplavených oblastech zatím čekají, zda se komáři vylíhnou

Zatímco na Moravě je situace s komáry klidná, Čechy jsou na tom hůře. Na nejvíce ohrožených oblastech, například na Třeboňsku, už proběhl postřik novým mikrobiálním přípravkem. Oproti tomu na zasaženém Mělnicku se komáři ani nezačali líhnout. „U Mělníka zůstala po povodních velmi špinavá a zahnívající voda plná mrtvých ryb. Takto znečištěná voda komárům nesvědčí, vyskytují se jen tam, kde je voda čistší,“ uvedl vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a deratizaci František Rettich. Podle něj je už to nejhorší pryč – larvy byly vyhubeny a objevují se jen dospělci na neošetřených oblastech. „Dnes také probíhá monitoring výskytu komárů v Ústeckém kraji,“ oznámil Rettich.