Tropické teploty sužují obyvatele měst i květiny

Brno - Ačkoliv si ještě nedávno lidé naříkali na deštivé a chladné počasí, nyní by ho někteří rádi uvítali zpět. Poslední dny totiž na celé Moravě zavládly tropické teploty a zejména lidé ve městech nemají kam utéct. V obležení jsou proto například i fontány. Ochlazení ale meteorologové slibují už na pátek.

V posledních dnech se na většině území České republiky značně oteplilo. V řadě měst a obcí dokonce včera padaly teplotní rekordy. Například v Lednici na Břeclavsku, kde naměřili více než dvaatřicet stupňů, byl pokořen rekord z roku 1966. Ve Zlínském kraji pak bylo nejtepleji ve Vsetíně, kde padl rekord z roku 1968.

  • Lidé, kteří nemohou na koupaliště, se snaží zchladit, kde to jde zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4787/478642.jpg
  • Lidé by měli kvůli slabé ozonové vrstvě opalování v těchto dnech omezit zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4787/478644.jpg
  • Fontány ve městech jsou často v obležení zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4787/478641.jpg
  • Lidé v kancelářích řeší často tropické teploty klimatizací zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4787/478645.jpg

Nejhorší je situace ve městech, kde teplo akumuluje asfalt a beton a sálají ho zpět. Navíc se díky krátkým nocím nestihnou ani betonová náměstí a silnice dostatečně ochladit.

Lidé na řadě míst ani nemohou teplé dny trávit u vody na koupalištích. Řada z nich totiž ještě neotevřela. Příkladem je třeba Riviéra. Tam teprve bazény čistí a připravují na sezónu. Otevřít dřív by se jim podle provozovatele nevyplatilo.

Martin Mikš hovoří o důvodech pozdního otevření Riviéry (zdroj: ČT24)

Horký začátek léta se nevyplácí ani zahradnictvím. Aby nepřišla o obživu, musí zahradníci květiny kropit celý den. „Spotřebujeme jednou tolik vody, což znamená i o padesát kubíků denně víc,“ uvedl zahradník Libor Michalčík.

Konec týdne přinese ochlazení a déšť

Tropické třicítky budou panovat až do čtvrtka, kdy se mohou maxima vyšplhat až na 36 stupňů. Konec týdne už ale bude deštivý s teplotami mezi dvaceti a pětadvaceti stupni.

Meteorologové zároveň varují, že do středy bude ozonová vrstva zeslabena o osm až patnáct procent, což je výrazně podprůměrný až extrémně podprůměrný stav. Lidé by proto při pobytu venku měli používat krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Vydáno pod