Podle pilota stojí za zřícením letadla v Uherském Hradišti technická závada

Uherské Hradiště - Celý den pracovalo několik lidí na odklízení malého sportovního letadla, které se v pondělí zřítilo na kůlnu na zahradě rodinného domu na okraji Uherského Hradiště. Podle pilota, se kterým majitel domu mluvil, způsobila havárii technická závada. Výrobce letadla Czech Sport Aircraft ani letečtí inspektoři se zatím k příčinám vyjadřovat nechtějí.

Majitel rodinného domu, na jehož kůlnu letadlo dopadlo, mluvil s pilotem krátce po nehodě. „Pilot mi řekl, že za to mohla technická závada. Že s tím nemohl nic dělat, že letadlo musel opustit. Udělal několik manévrů, ale nepomohlo to,“ řekl majitel domu Roman Šmejkal.

Přesnou příčinu nehody zjišťuje na základě dat z černé skříňky a trosek letecká inspekce. Bližší okolnosti případu zatím, stejně jako výrobce z Kunovic, komentovat nechce.

NO COMMENT: Odklízení letadla, které se zřítilo v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

Pád letadla otevřel v Uherském Hradišti ožehavé téma - jestli je správné, že letadla ze čtyř kunovických továren při testech přelétávají i nad hustou městskou zástavbou. Koneckonců včera letadlu chybělo jen pár metrů k tomu, aby se zřítilo na rodinný dům Romana Šmejkala, na silnici nebo blízkou čerpací stanici. Města jsou proti tomu bezmocná. „Nemáme žádné páky, abychom to ovlivnili,“ potvrdil starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

Malé sportovní letadlo se v Uherském Hradišti zřítilo v pondělí okolo půl druhé hodiny odpoledne. Sedmdesátiletý pilot z letadla vyskočil a snesl se na zahradu rodinného domu v místní části Mařatice. Letadlo se zřítilo o pár metrů dál na kůlnu u rodinného domu. Nikomu se nic nestalo. Škody jdou ale do stovek tisíc korun - největší jsou na zničeném letadle.

Majitel domku Roman Šmejkal komentuje pád letadla (zdroj: ČT24)