Znojemské vinobraní bude i letos bez tvrdého alkoholu

Znojmo – Tradiční znojemské vinobraní chce letos pokračovat ve stejném duchu jako vloni. Bude tak například platit i zákaz prodeje tvrdého alkoholu na stáncích. Vedení města si od toho slibuje větší bezpečí a příjemnější atmosféru.

Po třinácté letos bude patřit druhý zářiový víkend tradičnímu znojemskému vinobraní. Vedení města doufá, že se mu podaří sklidit stejný úspěch jako vloni. Starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) loňskou spokojenost návštěvníků i organizátorů přisuzuje skutečnosti, že si v minulém roce pořádalo vinobraní město za pomoci místních lidí samo, a nikoliv agentura, jak tomu bylo rok předtím. Druhým možným důvodem je i zákaz prodeje tvrdého alkoholu na stáncích, který vloni platil po celé republice. „Snížil se kvůli tomu počet zásahů policie,“ dodal Gabrhel. Radnice se proto rozhodla zákaz zachovat a doufá, že tak bude celá akce bezpečnější a pro návštěvníky příjemnější.

Hovoří starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (zdroj: ČT24)

Zdá se, že zákaz neodradil ani prodejce. O pronájem stánků byl letos rekordní zájem. „Během prvního dne jsme dostali sto jedenáct přihlášek. Celkem je k dispozici tři sta čtyřicet tři míst, z toho třiačtyřicet míst je v historických tržištích, kde stánkaři prodávají tradiční výrobky. Místa jsou již obsazená. Čeká se pouze na to, než posledních deset přihlášených stánkařů složí kauci,“ uvedl Gabrhel.

Novinkou pro letošní rok je využití nového prostoru Na Káře pod Mikulášským kostelem s vyhlídkou do údolí Dyje a do Národního parku Podyjí. Nabídne klidovou zónu, čajovnu a prostor pro hudbu a divadlo. Celkově se letos objeví na vinobraní devět scén, což je nejvíc v historii.

Organizátoři mysleli i na rodiče s dětmi a nachystali hlídání. „Budeme mít dětský koutek v hradebním příkopu, kde budou pro děti přichystány atrakce, a rodiče zde děti mohou chvíli ponechat,“ popsal ředitel Znojemské Besedy Dušan Varga.

O výši vstupného hovoří ředitel Znojemské Besedy Varga (zdroj: ČT24)

Co se týče historického průvodu, chtějí organizátoři navázat na loňský ročník. „Opět jsme do průvodu zapojili především obyvatele Znojma. Spolupracujeme například s divadelním spolkem Rotunda,“ dodal Varga. Celkem v průvodu půjde asi čtyři sta účinkujících. Polovina z nich pak budou profesionální herci.