V Hodoníně si chválí nový způsob pomoci: kupují potraviny potřebným

Hodonín - Od začátku měsíce lidé v Hodoníně mohou velmi snadno pomáhat chudým. Stačí v samoobsluze koupit potraviny a nechat je v připraveném boxu. Potravinová pomoc je určená sociálně slabším rodinám, matkám samoživitelkám, seniorům i lidem bez domova. Lidé, kteří takto chtějí pomáhat, si pochvalují jednoduchý systém. Oceňují také, že vědí, kam jejich pomoc směřuje.

Do projektu hodonínské oblastní charity se už zapojily tři prodejny. Jsou označené logem projektu – nákupním košíkem se srdíčkem. „Lidé mohou dávat, co uznají za vhodné, hlavně aby to byly trvanlivé potraviny. Sami jsme pomocí log označili zboží, které je dlouhodobě použitelné a může být pro rodiny potřebné,“ vysvětlil ředitel hodonínské oblastní charity Václav Salajka. Jsou to základní potraviny jako máslo, mouka, těstoviny a cukr, ale i paštiky, konzervy nebo dětské přesnídávky. „Stačí drobnější věci, cenově dostupné, co si lidé mohou dovolit koupit. Přispějí maličkostí, paštikou nebo džemem navíc, ale pro potřebné je to ohromná pomoc,“ dodal Václav Salajka.

Po zaplacení lidé potraviny nechají za pokladnami ve speciálním boxu. „Když je naplněný, pracovníci z charity si pro něj přijdou. Za tu krátkou dobu, co projekt funguje, jsme box naplnili už třikrát,“ prozradil vedoucí jedné ze zapojených prodejen Ladislav Lunga. Potraviny pak charita rozděluje na svých střediscích pomoci. „Potraviny dáváme hlavně rodinám s dětmi. Jedná se o sociálně slabší rodiny, nechceme, aby jim děti byly odebrány,“ řekl Salajka.

Projekt se líbí obyvatelům Hodonína i provozovatelům samoobsluh. „Na charitu přispíváme, takže jsme projekt uvítali, tolik úsilí nás nestojí. Pracovníci charity vytipovali zboží a my jsme je označili. Naše pokladní pak navedou zákazníky ke sběrnému koši a hlídají ho,“ popsal situaci vedoucí prodejny Ladislav Lunga. „Určitě přispěju. Ti lidi toho moc nemají, aspoň budou mít co jíst,“ slíbila pomoc jedna ze zákaznic. „Je to lepší než dávat peníze. Člověk nikdy neví, kde peníze skončí,“ dodala druhá.

Ředitel hodonínské charity Václav Salajka o pomoci (zdroj: ČT24)

Hodonínská oblastní charita projekt zkušebně spustila před třemi týdny ve třech samoobsluhách, plánuje rozšíření na pět. „Museli jsme reagovat na potřeby našich klientů. Často zůstávali bez peněz, protože jim platby chodily se zpožděním,“ vysvětlil Václav Salajka.  

Organizátoři hodonínské potravinové pomoci chtějí oslovit i další sítě samoobsluh a přinést projekt i do jiných míst. „Projekt směřujeme spíše do vesnic, kde jsou lidé dárcovství víc naklonění,“ uvedl Salajka. Pokud vše vyjde, nákupem potravin by mohli pomáhat i lidé na Slavkovsku, Rousínovsku nebo Bučovicku. „Prodejny jsou k projektu vstřícné. Je to nový systém, jak mohou lidé pomáhat,“ řekl Salajka. Nápad pochází z Kanady, kde funguje už od 80. let. Kanaďané mohou spolu s vlastním nákupem zaplatit i předchystané balíčky s jídlem, které pak dobrovolníci rozvážejí do komunitních center, škol a středisek sociální péče.

Jídlo pro chudé shromažďují i Potravinové banky

Potravinovou pomoc, zejména teď po povodních, organizují i místní diecézní charity. O zajištění potravin pro potřebné se u nás také už několik let stará Česká Federace potravinových bank, která působí v Praze, Ostravě, v Liberci a v Ústeckém kraji. Tento projekt ale spadá pod Evropskou unii, rozdělování potravin tedy není tak rozmanité jako v případě hodonínské pomoci – potraviny totiž mohou získat jen lidé bez domova. Potravinové banky zásoby shromažďují a rozdělují neziskovým organizacím, které pomoc předávají vlastními způsoby. Některé provozují jídelny, jiné připravují balíčky s jídlem.

V Hodoníně lidé pomáhají přímo nákupem potravin v samoobsluhách. Potravinové banky jsou naopak v kontaktu s prvovýrobci a s potravinářskými firmami, od nichž získávají ovoce, zeleninu, mražené a masné výrobky. Ze supermarketů odebírají potraviny, které byly stažené z prodeje před uplynutím trvanlivosti, nebo zboží, které obchodníci nemohou prodávat kvůli poškozeným obalům. To vše jsou neprodejné výrobky, zdravotně ale závadné nejsou.

Potravinové banky v Evropě i v Kanadě se snaží bojovat proti plýtvání s jídlem a pro potraviny vždy najít využití. Kolem třetiny všech vyrobených potravin se totiž v západních zemích vyhodí. Na problém plýtvání u nás upozorňuje například skupina Zachraň jídlo. Existují i alternativní proudy jako freeganismus, jehož příznivci dokonce konzumují jídlo z popelnic.

Hodonínská potravinová pomoc na rozdíl od potravinových bank potřebným přináší normální, zcela nezávadné potraviny, které pouze zaplatí někdo jiný.

Pomoc nabízí i charitativní kavárny

Na stejném principu, kdy zboží pro potřebné platí jiný zákazník, fungují i některé kavárny. V pražském podniku U Zavěšenýho kafe mohou lidé koupit kávu někomu, kdo na ni zrovna nemá. Při odchodu stačí místo jedné kávy zaplatit rovnou dvě.

Charitativních kaváren je u nás více, pomáhají ale jinak – zaměstnávají handicapované nebo mentálně postižené. Například v brněnské Kavárně Anděl pracují právě mentálně postižení. Díky styku s běžným prostředím mohou rozvíjet své sociální i pracovní schopnosti.

Kavárna Potmě
Zdroj: ČT24

Nevidomí zase obsluhují v Kavárně Potmě. Tam si lidé kávu vypijí skutečně potmě, aby se mohli vžít do vnímání bez zraku. Kavárna Potmě je letos otevřená od května, kdy vyjela na své už druhé turné. Do konce června bude v Praze, v průběhu léta ji ale čekají několikadenní zastávky po celé zemi. Pití kávy potmě si tak budou moci vyzkoušet i lidé v Brně, Olomouci nebo v Ostravě.

Vydáno pod