Osudy Cyrila a Metoděje připomene inscenace brněnského městského divadla

Brno – U příležitosti 1150. výročí příchodu Konstantina a Metoděje na Moravu, které si letos Česká republika připomíná, přichystalo Městské divadlo Brno inscenaci Cyril a Metoděj aneb dobrodružství písma. Představení má premiéru v dnes večer v Biskupském dvoře.

Kromě výstav či filmu bude osudu soluňských věrozvěstů věnováno i nové představení Městského divadla Brno Cyril a Metoděj aneb dobrodružství písma. Autoři se ve svém vyprávění soustředili především na posledních šest let Konstantinova života a na Metodějův příchod na Velkou Moravu. Zároveň také připomíná vytvoření písma hlaholice či zavedení staroslověnštiny.

Scénáristé se snažili, aby hra co nejvíce odpovídala skutečným událostem. „Drželi jsme se reálií a historických pramenů poměrně hodně. Navíc nás v dobrém slova smyslu držel pod krkem pan doktor Galuška, který je specialista na toto období. Měli jsme s ním takovou nepsanou zásadu, že kde to jen trochu půjde, vyhovíme historické pravdě. Naopak tam, kde je nějaká díra v pramenech, jsme mohli vymyslet vlastní výklad událostí,“ popsal tvorbu scénáře jeho spoluautor Jan Šotkovský.

Ukázka ze zkoušky představení Cyril a Metoděj aneb dobrodružství písma (zdroj: ČT24)

Duchovní příběh je tak například doplněný o milostnou epizodu válečníka Vojslava, adepta mnišství Svojmína a venkovské dívky Vesny. Na jejich osudech chtěli autoři ukázat konkrétní dopady cyrilometodějské mise na Velké Moravě. „Jsou tam postavy zcela fiktivní nebo takové, o jejichž historické existenci toho víme velmi málo. Třeba na základě zmínky v nějaké legendě,“ dodal Šotkovský. Podle něho nebylo nejnáročnější samotný scénář vytvořit, ale spíše najít způsob, jak téma divácky atraktivně zpracovat. „Nechtěli jsme, aby to byly jen oživlé obrazy z hodiny dějepisu,“ vysvětlil Šotkovský.

Samotní představitelé Cyrila a Metoděje se na historické role nijak speciálně nepřipravovali. Spíše navštívili výstavy věnované věrozvěstům nebo si o dvojici četli. „Měl jsem tu čest točit s režisérem Nikolaevem jeho film Cyril a Metoděj, kde jsem hrál papeže Jana. Ještě jsem natáčel CD ke knize, kde byla celá ta doba zachycena. Takže jsem si z toho vzal ponaučení a z těchto zkušeností jsem čerpal,“ popsal svou přípravu na roli Metoděje Ladislav Kolář.

Podle Koláře se jedná o poměrně těžké role, protože svádí k patetismu. „Snažíme se to proto alespoň trochu polidštit,“ dodal Kolář.