Berdych začne se Slovákem Kližanem, Kvitovou čeká Vandewegheová

Londýn - Tomáše Berdycha čeká v 1. kole na trávě ve Wimbledonu Martin Kližan ze Slovenska. Ve čtvrtfinále se sedmý nasazený hráč případně utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska. Petra Kvitová se utká s Coco Vandewegheovou z USA, ve čtvrtfinále teoreticky s Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

S aktuálně pětatřicátým hráčem světa Kližanem se Berdych na okruhu ATP dosud nestřetl, v roce 2009 porazil levou rukou hrajícího tenistu na challengeru v Prostějově. Ve třetím kole může hrát Berdych s Jihoafričanem Kevinem Andersonem.

V případném čtvrtfinále s Djokovičem nemusí být Berdych bez šancí. Srba porazil v semifinále Wimbledonu v roce 2010 a letos na antuce v Římě.

„Rafa proti Rogerovi“ už ve čtvrtfinále?

Obhájce titulu Roger Federer ze Švýcarska „doplatil“ skutečnost, že vítěz Roland Garros Rafael Nadal je nasazený až jako číslo pět, a navzájem se mohou utkat už ve čtvrtfinále. Oba jsou navíc ve stejné polovině pavouka jako domácí favorit Andy Murray, takže s ním jeden z nich může hrát v semifinále.

Třiadvacetiletá Kvitová začne turnaj z pozice osmé nasazené tenistky proti 109. hráčce žebříčku WTA Vandewegheové, ve třetím kole může narazit na Rusku Jekatěrinu Makarovovou a ve čtvrtfinále na turnajovou dvojku Viktorii Azarenkovou z Běloruska.

V hlavní soutěži je s Kvitovou celkem deset český hráček a hned třikrát dojde na česko-slovenský souboj. Klára Zakopalová bude hrát s Danielou Hantuchovou, Barbora Záhlavová-Strýcová s Magdalenou Rybárikovou a Kristýna Plíšková s Janou Čepalovou.

Lucie Šafářová má za soupeřku Lauren Davisovou z USA, Petra Cetkovská finalistku z Birminghamu Donu Vekičovou z Chorvatska, Karolína Plíšková zkusí překvapit Rusku Naďu Petrovovou a Andrea Hlaváčková další Rusku Jelenu Vesninovou. Eva Birnerová, která hraje hlavní soutěž poprvé po šesti letech, se utká s Varvarou Lepchenkovou z USA. V soutěži je i Lucie Hradecká, která se střetne s Karin Knappovou z Itálie.

Berdycha doplňují ve dvouhře mužů už jen Radek Štěpánek a Lukáš Rosol, který před rokem šokoval výhrou ve 2. kole nad Nadalem. Rosol bude letos hrát nejprve s Němcem Julianem Reisterem a ve třetím kole může vyzvat Federera. Štěpánek má na úvod za soupeře Australana Matta Reida.

Vydáno pod