Koupání v Olomouckém kraji bude letos komfortnější

Olomouc – Lidé v Olomouckém kraji mohou letos v létě relaxovat na několika opravených koupalištích a plaveckých areálech. Jejich rekonstrukce stála desítky milionů korun.

Po tříleté pauze budou mít lidé možnost zchladit těla i v Plumlovské přehradě u Prostějova, která byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a nyní se postupně napouští vodou. Zatopeno je prvních 16 ze zhruba 65 hektarů Plumlovské přehrady. „Maximální hloubka vody je nyní zhruba dva metry. V přehradě se tedy už lze koupat,“ dodává mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Další fáze napouštění Plumlovské přehrady bude pokračovat, jakmile skončí poslední opravy hráze a odborníci na vodních přítocích instalují speciální srážedla. Ta sníží obsah fosforu a dalších živin podporujících množení sinic, aby více než stomilionová investice do rekonstrukce vodní nádrže nepřišla vniveč. „Už postupně připravujeme pláž U Vrbiček. Lidé zde budou moci v létě odpočívat a případně se i vykoupat,“ uzavírá Gabriela Tomíčková.

Olomoucká radnice zase na konci května dokončila rekonstrukci venkovního plaveckého areálu poblíž centra města, do které s pomocí evropských dotací investovala 48 milionů korun. Vany velkého i dětského bazénu jsou po přestavbě z nerezového materiálu. Nové zázemí mají plavčíci a u terasy restaurace je nové dětské hřiště. V okolí bazénu byly instalovány nové lavičky, lehátka i betonové sedáky.

Rekonstrukcí prošlo také koupaliště ve Šternberku na Olomoucku. „Letos jsme investovali do nových zdí kolem bazénu. Úpravou prošel i tobogán, včetně ztrácející se vody v systému. Renovovali jsme také veškeré stavby a zmodernizovali jsme strojovnu,“ upřesňuje zástupce koupaliště Zdeněk Jurča.

Novinek se letos dočkají nudisté na koupališti v přerovské místní části Penčice. Kvůli pracím se koupaliště otevře návštěvníkům až v červenci. „Rekonstruuje se tam terasa. Jde o střechu nad provozní budovou, která slouží jako nudistická terasa. Náklady jsou kolem dvou milionů korun,“ konstatuje Jaroslav Klvač ze společnosti, která přerovská koupaliště provozuje.

Venkovní koupaliště přímo v Přerově je už zrekonstruované, jeho pracovníci se proto zaměřili na jeho vnitřní část. „V současné době zateplujeme bazén, budeme také rekonstruovat rozvodnu nízkého napětí a sprchy pro muže i ženy. Na střeše bazénu je také nová fotovoltaická elektrárna,“ dodává Jaroslav Klvač .