Meteorologové varují před extrémními dešti

Moravskoslezský kraj - Na případné záplavy jsou připraveni hasiči i vodohospodáři. Velké povodně nikde nečekají, nepříjemně překvapit ale mohou malé toky.

Hasiči mají v pohotovosti svá čerpadla. Na vydatné deště se připravují i přehrady.

Povodí Odry odpouští přehrady preventivně už včerejška. Třeba v Žermanické přehradě je teď o čtyřicet centimetrů míň, než je běžné. Pokud bude podle předpovědi pršet do středečního večera, obce pod přehradou by to ohrozit nemělo.

„U přehrad problém není, problém může nastat na návětrných stranách Beskyd a Jeseníků, kde mohou zejména menší toky zvýšit průtoky a hladiny pak mohou dosáhnout 1. 2. i 3. stupně,“ informoval Čestmír Vlček, mluvčí Povodí Odry.

Moravskoslezští hasiči jsou připravení vyjet do několika minut s kompletní technikou. Mají hned několik čerpadel. To největší odčerpá dvacet čtyři kubíků vody za minutu. Hasiči ho používali při odklízení povodňových škod v Čechách ještě před pár dny.

V některých oblastech Jeseníků a Beskyd má podle meteorologických předpovědí do středeční půlnoci spadnout až 120 mm.

„V roce 1997 napadlo v Beskydech 600-800 mm v nejvyšších srážkových úhrnech,“ uvedl Pavel Lipina z ČHMÚ Ostrava.

A to je šestkrát víc než meteorologové předpovídají pro následující hodiny. Velké povodně proto nikde neočekávají, rychle se ale kvůli silnému dešti mohou zvednout hladiny malých toků. Situaci Povodí Odry už teď pečlivě sleduje.