Třinecké železárny letos nebudou vyplácet dividendy

Třinec – Největší česká hutní firma Třinecké železárny (TŽ) letos nebude vyplácet dividendy. Zisk 793 milionů korun firma rozdělí na tři části: téměř 700 milionů půjde do nerozděleného zisku z minulých let, 55 milionů na neuhrazené ztráty minulých let a téměř 40 milionů firma převede do rezervního fondu. V pondělí záměr schválila valná hromada společnosti.

TŽ loni dosáhly zisku 793 milionů korun, což je o 584 milionů méně než v roce 2011. Firma sice prodala více válcovaných výrobků a oceli než před rokem, výši zisku však ovlivnila především vysoká cena vstupních surovin. Na kladný výsledek měla největší vliv rekordní výroba kolejnic a jejich úspěšný export. Podnik loni vyrobil 2,49 milionu tun oceli, což je o 0,5 procenta více než v roce 2011 a nejvíce v zemi.

Valná hromada rozhodla také o změnách ve struktuře firmy. Rozdělením dceřiné společnosti Strojírny Třinec na dvě části vznikne z jedné části nově akciová společnost Strojírny a stavby Třinec. Druhá část společnosti se sloučí přímo s Třineckými železárnami. Podle místopředsedy dozorčí rady TŽ Jána Modera je cílem zejména zvyšování efektivity řízení. Počet zaměstnanců zůstane zachován.

Hlavní výrobkové portfolio TŽ tvoří ocelové válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, který tvoří téměř 40 procent prodeje, kolejnice a hutní polotovary. TŽ zaměstnávají téměř 6000 lidí, jejichž průměrná mzda loni činila 27 500 korun.