Pozor, prázdniny začínají nejen ve školách, ale také na silnicích

Praha, Ostrava – Začínají letní prázdniny, které jsou jedním z nejkritičtějších období roku na tuzemských silnicích. Dopravní policie proto chystá několik bezpečnostních akcí zaměřených na zvýšený provoz na silnicích. Zatím je plánuje na první tři prázdninové víkendy, v průběhu celých prázdnin se policisté zaměří také na řidiče i technický stav autobusů, které rozváží lidi na dovolené.

Podle ředitele dopravní služby Policie ČR Tomáše Lercha dnes budou policisté hlídat hlavně přechody u škol, od zítřka se pak naplno zaměří na řidiče. Kontrolovat budou hlavně dodržování pravidel silničního provozu, řidiči se ale také musí připravit, že budou při prázdninových kontrolách také foukat do alkoholtesterů. Kontroly mohou řidiči očekávat především na hlavních tazích a v okolí oblíbených rekreačních oblastí, krom kontrol ale podle Lercha policisté plánují také poskytovat řidičům pomoc a rady.

Nejčastější příčinou letních nehod nevěnování se řízení auta, nedodržení bezpečné vzdálenosti a nesprávné otáčení nebo couvání.

Začátek prázdnin považují policisté za kritické období pro bezpečnost na silnicích, krom hustšího provozu se navíc na silnice vydává také více motorkářů. Kromě nich vyráží na silnice i cyklisté, Lerch připomněl, že i pro ně platí silničního provozu, včetně toho, podle něhož by neměli před jízdou pít alkohol.

Rozhovor s Tomášem Lerchem (zdroj: ČT24)

Letní dopravní situaci zkomplikuje i to, že si na prázdninový provoz nechávají města uzavírky. Některé motoristé pocítí už nyní, například na pražském Nuselském mostě je kvůli opravě středového pásu uzavřen levý jízdní pruh, omezení potrvá až do 15. září.

Od pátku pak bude omezena doprava také na pražské Jižní spojce v souvislosti se stavebními pracemi na novém mostě. Mezi ulicemi Ke Garážím a Sliačská bude uzavřen pravý jízdní pruh ve směru na Prahu 10 a levý jízdní pruh ve směru na Prahu 5. Pro každý směr jízdy zůstanou zachovány dva jízdní pruhy.