Krnovská radnice se zaměřila na hazard ve městě

Krnov - Krnovská radnice zvažuje omezení či úplný zákaz heren ve městě. Nechala si vypracovat odbornou analýzu dopadu hazardu na obyvatele města a podle jejích výsledků se rozhodne o dalším postupu. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Dita Círová. Proti hazardu už zasáhla řada moravskoslezských měst. Zásadní omezení platí například v Bohumíně na Karvinsku, vyhláška omezující herny se chystá i v Opavě.

„Hazard patří podle občanů k největším problémům Krnova. Chceme najít řešení, které by eliminovalo jeho negativní stránky v podobě gamblerství a zničených osudů celých rodin,“ řekla Círová. Vznikla proto pracovní skupina, která pro radnici shromažďuje informace z jiných měst, kde již mají se zákazem nebo omezením hazardu zkušenosti.

Radnice navázala spolupráci s Institutem pro výzkum závislostí, který pro ni zpracovává analýzu dopadu hazardu na obyvatele města. Obsahovat bude i doporučená opatření. „Podle nich se budeme rozhodovat,“ uvedla mluvčí.

Patologické hráčství je fenomén, kterému podléhá stále více lidí. Podle odhadů odborníků se s touto závislostí potýká v České republice na 100.000 lidí. Hráčství jim způsobuje komplikace v rovině pracovní, sociální a v rodinných vztazích. Závislost, jako je patologické hráčství, je podle odborníků srovnatelná se závislostí na drogách nebo alkoholu. „O to těžší je se vypořádat se skutečností, že z loterií a jiných podobných her jdou do městského rozpočtu miliony korun. Za loňský rok to bylo více než 12 milionů korun. O šest milionů korun více než v roce 2011,“ řekla Círová.

Vyhláškou už hazard v ulicích omezila některá města v Moravskoslezském kraji. Například v Bohumíně zastupitelé vymezili 25 ulic, kde už nesmějí vznikat nové herny s automaty a centrálně řízenými videoterminály. Těm současným nejpozději do tří let vyprší povolení ministerstva financí a už nebude obnoveno. Podobná vyhláška platí i v Karviné a Českém Těšíně. Opavská radnice ji připravuje.