Vrtulníková základna v Bochoři u Přerova končí

Bochoř u Přerova - Vojáci z Bochoře u Přerova se dnes loučili s tamní vrtulníkovou základnou. Slavnostního nástupu se účastnili pouze současní a bývalí letci a řadoví zaměstnanci. Základna v Bochoři se k prvnímu lednu příštího roku sloučí s podobným útvarem v Náměšti nad Oslavou.

Mi-17, to jsou vrtulníky, které byly na základně v Bochoři u Přerova doma více než dvacet let. Dnes nad ní přeletěly naposled.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Dojetí, očekávání nových výzev, ale i obavy z budoucnosti, všechny tyto pocity se odrážely ve tvářích těch, kteří stáli na letištní ploše. Pavel Beck sloužil v Bochoři deset let. Co s ním bude dál, zatím netuší. 

„Nadšená z toho nejsem, vzhledem k tomu, že manžel bude bez práce,“ uvedla Zuzana Becková, manželka.

Na základně v Bochoři pracuje na sedm set lidí. Kolik z nich nakonec zůstane bez práce, zatím není jasné.

„Vzhledem k tomu, že v současné době probíhají personální pohovory, nelze v této chvíli uvést přesné číslo, kolik vojáků a zaměstnanců bude muset být skutečně propuštěno,“ uvedla Jana Růžičková, oddělení komunikace s veřejností, Generální štáb AČR.

„Řidiči, automechanici, případně další technické profese jsou velmi poptávané i v civilním sektoru. Naopak zaměstnanci z administrativy budou novou práci hledat podstatně hůře,“ upřesnil Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce, ÚP Olomouc.

Odchod armády představuje ztrátu i pro město Přerov. Přijde totiž nejen o jistou prestiž, ale taky o významnou část kupní síly.

I když vojáci odejdou, letiště zůstane v provozu. Využívat by se mělo k civilním letům.

Počátky historie letectva v Bochoři sahají do roku 1911, kdy tady přistál Jan Kašpar se slavným letounem Blériot. Vrtulníková základna pak vznikla v devadesátých letech. S útvarem v Náměšti nad Oslavou ji armáda sloučí kvůli úspoře peněz a taky na doporučení NATO.

Základna v Bochoři je už druhým útvarem, který během jednoho týdne v Olomouckém kraji skončil. Minulou středu se s Olomoucí rozloučili příslušníci velitelství společných sil.