Na MŽP se připravuje nová strategie o zlepšení ovzduší

Ostrava  - Na Ministerstvu životního prostředí se připravuje strategie, jak do roku 2020 zlepšit kvalitu ovzduší v České republice. Chce mimo jiné určit, o kolik se mohou reálně snížit koncentrace znečisťujících látek v ovzduší. Zvláštní pozornost bude věnovat aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek, uvedla na dotaz ČTK Marta Machková z tiskového oddělení ministerstva. Moravskoslezský kraj patří z hlediska kvality ovzduší k nejhorším v zemi i celé Evropě.

„Hlavním účelem strategie je zlepšení kvality ovzduší v České republice, minimálně do té míry, aby byly dodrženy imisní limity včetně limitu pro PM 2,5 stanovených pro městské obyvatelstvo,“ uvedla Machková k projektu, který se nazývá Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR. Navrhnout má i opatření směřující k tomu, aby byly splněny národní emisní stropy od roku 2020 podle revidovaného Göteborského protokolu a přispělo se tak ke snižování emisí skleníkových plynů.  

Strategie má dále určit, jak více omezit znečistění z některých průmyslových zdrojů nad rámec platné legislativy a mezinárodních závazků ČR a jaké finanční prostředky si toto snížení může vyžádat. Zatím se neví, jak nákladné bude její provedení, včetně projektů, které se budou hradit z evropských strukturálních fondů.

Česká republika měla letos v zimě co do překračování imisního limitu polétavého prachu větší problémy než loni. Tradičně k nejproblematičtějším oblastem patří aglomerace Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku, střední Morava a Ústecký kraj. Řešit problémy pomáhá ministerská dotace v Moravskoslezském kraji na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za šetrnější nízkoemisní kotle.

Nový zákon o ochraně ovzduší změnil od loňského září podmínky pro vyhlašování opatření. Na jeho nedostatky už poukázali někteří ekologové i moravskoslezští krajští radní, ti například chtějí, aby poplatky za znečišťování ovzduší placené podniky směřovaly zpět do krajů, kde byly vybrány.