Ministři, a. s. – Rusnokovu vládu pojí průmyslová lobby

Praha – Vláda úřednická, odborníků nebo jen přátelé Miloše Zemana? Po doplnění Rusnokovy družiny o poslední chybějící článek, ministra financí, jímž bude Jan Fischer, je jasné, že půjde především o vládu průmyslovou. V řadách nového kabinetu je hned několik budoucích ministrů, kteří opakovaně vyměnili politiku za byznys a naopak a které zájmy velkých, zejména energetických firem svedly už v minulosti dohromady.

„Z krize se musíme proinvestovat,“ prohlásil nedávno na Žofínském fóru prezident Miloš Zeman. A jak řekl, tak se bude zřejmě dít. Jak dostat peníze do vlajkových lodí zdejší ekonomiky ví Rusnokovi ministři velmi dobře. Ta nejdůležitejší ministerstva si rozdělili ti, kteří mají ke špičkám českého hospodářství skutečně blízko.

Začněme samotným designovaným premiérem. Jiří Rusnok opustil politickou scénu v roce 2003, kdy po rozporech s tehdejším vedením ČSSD zamířil do soukromého sektoru – konkrétně do pojišťovny ING. Od srpna 2006 pak zastával funkci předsedy představenstva akciové společnosti ING Penzijní fond. Křeslo šéfa Asociace penzijních fondů mu vyneslo i členství v NERVu premiéra Nečase.

Rusnokovy vazby na český průmysl připomněl nedávno na svém blogu publicista Jan Urban. Když byl Jiří Rusnok ministrem průmyslu a obchodu a Martin Pecina – minulý a budoucí šéf vnitra – jeho náměstkem, „bez mrknutí oka schválili prodej státního podílu v plzeňské Škodovce společnosti Appian, o které po varování diplomatů i BIS nemohli nevědět, že jde pouze o podvodnou schránku,“ píše Urban. Jen dodejme, že je to právě společnost Appian, jejíž působení na české scéně je součástí vyšetřování kauzy prodeje Mostecké uhelné ve švýcarské Bellinzoně.

Martin Pecina (vlevo) na sjezdu SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Zdař, Andreji!

Martin Pecina jde nyní na ministerstvo přímo z čela společnosti Vítkovice Power Engineering, která je součástí vítkovického strojírenského holdingu. Jeho téměř stoprocentním majitelem je ocelářský magnát Jan Světlík. Náměstkem MPO pro oblast nerostných surovin, energetiky a hutnictví byl Pecina pod Rusnokem v letech 2003–2005 a na tento post přišel coby generální ředitel akciové společnosti Hutní projekt Frýdek-Místek. Později seděl v dozorčí radě energetického gigantu ČEZ a byl i předsedou komise pro privatizaci samotné Vítkovice Steel. 

Pecinovy známosti nesahají jen do oblasti těžkého průmyslu. Je to přesně 5 let, co se reportérům ČT podařilo natočit schůzku Martina Peciny s průmyslovým a zemědělským magnátem Andrejem Babišem. Pecina byl tehdy šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na schůzce v jednom z autosalonů na pražském Chodově se mělo mluvit o fúzi Agrofertu se skupinou První žatecká. Odhadem šlo o obchod za miliardu korun. Odborníci tehdy jednání Peciny označili za neetické. 

Nový šéf diplomacie Jan Kohout, který už jako ministr zahraničí působil ve vládě Jana Fischera, se do politiky vrací po téměř třech letech strávených v dozorčí radě ČEZu. Zemana na Hrad podpořil před druhým kolem prezidentské volby a ve svém komentáři tehdy mimojiné uvedl: „Miloš Zeman jako ekonom si je dobře vědom potřeby otevírání nových trhů pro české výrobky, služby a technologie a významu ekonomické diplomacie. Nemá předsudky a ideologické bariéry, je schopen jednat se všemi, včetně Ruska, Číny či Indie a neohýbat se přitom v pase. Není absurdnější představy, než před kýmkoli se klanící Miloš Zeman. Z pohledu českých podnikatelů a exportérů je Miloš Zeman osobou, která lépe než jeho konkurent je schopna jako prezident tyto trhy otevírat.“

Jan Kohout
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

To Honza neschová

Podobně má dobré vztahy s energetiky i čerstvý ministr financí Jan Fischer. Ten po neúspěšné prezidentské kandidatuře zakotvil v ergetické skupině CE Group, která je majitelkou společnosti Česká plynárenská. Tedy firmy, kterou proslavila zakázka z roku 2009, kdy jí tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman „přiklepl“ bez výběrového řízení zakázku na výstavbu plynového zásobníku v Rožné na Vysočině. Projekt za 12 miliard. Ten samý projekt v CE Group nedávno dostal Fischer na starosti, spolu s rakousko-českým plynovodem Mozart.

Jan Fischer v dotazníku HN z května 2012: „Před jmenováním nového premiéra bych se zajímal, jakým způsobem si hodlá zajistit sněmovní většinu. A zasadil bych se o to, aby podpora vlády byla založena na politických stranách vyznávajících hodnoty demokracie, svobody a ochrany lidských práv.“

Největším sponzorem Fischerovy prezidentské kampaně byl Tomáš Chrenek. Miliardář, který je spolumajitelem Moravia Steel vlastnící Třinecké železárny. Po neúspěchu Fischera v prvním kole odmítl doplatit peníze na kampaň a svou náklonost obrátil k pozdějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi. Tehdy Chrenek pro MF Dnes přiznal, že prvně vsadil na špatného koně a že Zeman je podle něj lepší než Schwarzenberg. 

A právě s Chrenkem má svou zkušenost i budoucí ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Současný rektor ostravské soukromé Vysoké školy až do předloňska Chrenkovy Třinecké železárny 14 let vedl, dodnes působí v představenstvu a je členem dozorčí rady. V rozhovoru pro internetový deník Aktuálně.cz otevřeně uvedl: „V nové funkci hodlám hájit zájem českých průmyslníků.“

Vazby některých ministrů na průmyslové firmy by mohly hrát roli v případě dostavby jaderné elektrárny Temelín. O vítězi tendru za stovky miliard se má totiž rozhodovat na podzim, kdy by ještě mohla vládnout Rusnokova vláda. Navíc slibují Westinghouse i česko-ruské Konsorcium MIR.1200 zakázky pro řadu českých společností – oba uchazeči už s nimi uzavřeli předběžná memoranda o spolupráci. Třeba Vítkovické strojírny mají podepsanou spolupráci s oběma stranami. Sám Rusnok nicméně v Otázkách Václava Moravce uvedl, že by se měla zásadní rozhodnutí ohledně Temelína odložit a na vládu s politickým mandátem zřejmě bude chtít počkat i ČEZ.

Ti ostatní

Další jména v Rusnokově vládě lze řadit nikoli mezi byznysmeny, ale odborníky. To je případ třeba nového ministra zdravotnictví Martina Holcáta, dosavadního náměstka motolské nemocnice, nebo ministra školství Dalibora Štyse, úředníka zevnitř resortu. Nejde ovšem o nijak známá jména a třeba s nabídkou na post ministra školství dostal Rusnok dvakrát „košem“, než nabídku přijal Štys.

Pozoruhodné je, že Martin Holcát chce navázat na práci svého předchůdce Leoše Hegera, ať už jde o zdravotnické nadstandardy, zvýšení plateb za státní pojištěnce, za každý pobyt v nemocnici nebo o protikuřácký zákon. Právě Hegerovy reformy přitom Miloš Zeman označil v době kampaně za „asociální“ a zrušení některých prvků Ústavním soudem minulý týden Zeman ocenil. 

Z pohledu prezidenta opovrhovaný a zbytkový resort kultury povede Jiří Balvín, exředitel České televize, který dělal Miloši Zemanovi mediálního poradce během kampaně. Balvín bývá spojován především s pražským „kmotrem“ Romanem Janouškem – ve své knize pamětí se Balvín chlubí nečekaným dárkem od Janouška, který našel na stole ve své kanceláři, když byl ředitelem ČT – a vládní angažmá označil za „hezké zakončení kariéry“.