Hospodářská komora vyvedla státní zakázku do spřízněné firmy

Praha - Podle výroční zprávy Evropské komise za rok 2012 patří Česká republika v kontrole čerpání evropských peněz k vůbec nejhorším státům unie. Příkladem by mohla být kauza Hospodářské komory ČR, která v roce 2009 získala státní zakázku na kontrolu českých podnikatelů. Prezident komory Petr Kužel ovšem tuto zakázku následně přihrál spřízněné externí firmě. Předražené kontroly v celkové hodnotě 91 milionů korun tak prováděla firma, jejíž majitel je dnes nedohledatelný. Finanční skandál v nejvyšších patrech Hospodářské komory ČR rozkrýval David Havlík v pořadu Reportéři ČT.

Čtvrtého srpna 2009 získala Hospodářská komora ČR téměř stomilionovou státní zakázku na to, aby její experti kontrolovali, zda čeští podnikatelé nezneužívají evropské dotace. Když ale Hospodářská komora tuto zakázku získala, zjistilo její vedení, že na její realizaci nemá dostatečné kapacity. Rozhodla se proto tuto zakázku bez výběrového řízení zadat firmě RDM.

K této transakci došlo zejména zapříčiněním prezidenta komory Petra Kužela, jeho nového tajemníka Radka Pažouta a bývalého ředitele sekce Strukturálních fondů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Miroslava Elfmarka. Elfmark měl údajně tuto zakázku přihrát Hospodářské komoře. Prezident komory Petr Kužel posléze přijal Elfmarkova známého Radka Pažouta jako nového tajemníka komory, aby Pažout následně celý projekt koordinoval.

Podezření, že důležitá státní zakázka byla zmanipulovaná, zesílilo po nedávno zveřejněném auditu. „Hospodářská komora prošla řádným výběrovým řízením,“ objasňoval Elfmark získání zakázky Hospodářskou komorou, přestože nebylo v jejích silách ji realizovat. O tom, že její plnění bylo postoupeno firmě RDM, prý vůbec nevěděl.

Z veřejných peněz tak přes Hospodářskou komoru odteklo do firmy RDM celkem 91 milionů, tedy v průměru asi 42 tisíc korun za jednu kontrolu. V současné době tyto kontroly zajišťuje pro úřady centrálně pouze Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Cena jedné kontroly je dnes podle tiskové mluvčí Jany Jabůrkové maximálně 16 tisíc korun bez DPH. Ministerstvo průmyslu tedy za jednu srovnatelnou kontrolu platilo tehdy téměř trojnásobnou částku.

RDM založila Pažoutova bývalá přítelkyně

Firmu RDM původně založila Pažoutova bývalá přítelkyně. Dnes RDM patří jistému Ukrajinci Stepanu Shutakovi, který firmu koupil dva měsíce předtím, než mu vypršelo vízum. Následně se po něm slehla zem. Naposledy byl v Česku hlášený na dnes již zrušené ubytovně nedaleko Prahy. Podle ředitele Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky hrál Shutak v tomto případu roli tzv. bílého koně, kterého je dnes velmi obtížné dohledat.

Jiří Přemyslovský, člen dozorčí rady Hospodářské komory ČR:

„Tyto informace se k dozorčí radě jednoduše nedostávaly, protože hlavním kanálem informací je prezident a tajemník. Jestliže od nich ty informace nepřijdou, tak je dozorčí rada vůbec nedostane.“

Smlouvu o předání státní zakázky s firmou RDM nicméně uzavřel prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Ten ovšem žádnou odpovědnost necítí. „Nezastírám, že se staly chyby, ale šlo o selhání jednotlivců,“ napsal v e-mailu.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)