Vystoupení kapely Karlovy hračky v Boskovicích

Třináctá promenádní sezóna v Boskovicích pokračovala v neděli 7. července trochu netradičně. Na pódiu před zámeckým skleníkem vystoupila zajímavá formace Karlovy hračky. Jedná se o hudební těleso relativně mladé. Vzniklo v roce 2012 spojením muzikantů, kteří si už zahráli v jiných kapelách a teprve zde mohou naplno předvést své schopnosti.

I začátek vystoupení byl úplně jiný, než jsou posluchači zvyklí. Proč ne, trochu rozvířit zaběhnuté pořádky je vítané. Koncert začal nedělní chvilkou poezie:

"luvím k vám teď s rozpaky,

že jsme tady před zraky.

Slunce zašlo za mraky,

Nečekáme zázraky.

Snad jste rádi a my taky."

Z koncertu skupiny Karlovy hračky
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

Verše recitoval nepřehlédnutelný dvoumetrový zpěvák kapely Ing. Radek Klon a pokračoval: „Děkujeme pořadatelům za pozvání, budeme rádi, když si poslechnete naše písničky.“

A pak kapela spustila smršť skvělé melodické muziky. Téměř vše vlastní tvorba. Zpěvákův chraplavý hlas občas zněl Schellingerovsky a zvuk dechové sekce připomínal nahrávky ostravského studia Českého rozhlasu ze sedmdesátých a osmdesátých let.

Hudba to byla velmi příjemná, nevtíravá. Občas se na ni dalo i tančit, čehož využily zejména děti. Hned první skladbou Houbová sezóna si muzikanti získali početné publikum. Následovaly songy Samorost, Já chci léto, Zoufalec, Píseň o pivu, Zamčené srdce, Elegán, Kokain z repertoáru Petra Kalandry.

Po přestávce Ing. Radek Klon pozval na koncert do letního kina: „V srpnu osmnáctého vystoupí Věra Špinarová a třicátého srpna zahraje Olympic. My Karlovy hračky vystoupíme hned příští týden na zdejším festivalu.“

Hudební maraton pak pokračoval úsměvnou věcičkou Jana Spáleného Můj tchán je těhotnej a tchýně neví s kým. Dále zazněly songy Naštvaný chlap, úplně nový Dobrá rada, Noc má moc, U Pařízků, Božena, Jindra, Motorové kolo.

V krátké pauze Ing. Radek Klon představil kapelu: „Na bicí hraje Karel Beníšek, basová kytara Miron Valter, kytara Ivo Hájek, Klávesy Mgr. Martin Nerud, pozoun Viktor Pavlů, trubka Milan Hrdý, tenor saxofon Radek Řehoř.“

Vystoupení kapely Karlovy hračky (zdroj: ČT24)

Před sedmnáctou hodinou zazněla zamýšlená poslední skladba Zdeňka Rytíře Špitál u svatého Jakuba. Jak se ukázalo, závěrečná nebyla. Obecenstvo si skandováním vynutilo ještě opakování písniček Já chci léto a Elegán. To byla příležitost pro děti. Ty se nahrnuly mezi muzikanty na pódium a tancovaly.

Skvělá promenádní neděle byla zakončena improvizovanou autogramiádou pro nejmenší.

Kapela Karlovy hračky se předvedla opravdu skvěle, díky ní to byl jeden z nejlepších promenádních koncertů. A kdo ji ještě neslyšel, má možnost tento týden na festivalu Unijazz.

Luboš Sušil, Boskovice