Výtvarníci z Česka i zahraničí se sjeli do Frýdlantu na sympozium smaltu

Frýdlant nad Ostravicí - Dlouhou tradicí a špičkovými umělci se může chlubit Frýdlantský umělecký smalt. Jeho letošní čtrnáctý ročník si nenechali ujít výtvarníci Ruska, Polska, Slovenska a České republiky. Mezinárodní sympozium ve Frýdlantě nad Ostravicí je vyvrcholením Festivalu smaltu, který ve městě probíhá už potřetí.

„Jsem spokojený. Poslední výpal vyšel, barevnost je ucházející.“ Ne všichni vždy můžou říct totéž. Barvy si v peci, při téměř devíti set stupňových teplotách, totiž dělají, co chtějí. Platí pár ale zásad: čím jednodušší, tím lepší, pozor na bílou, ta doslova požírá ostatní barvy. A barvy raději nemíchat, dostaly by šedavý nádech.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Toto je první setkání se smaltem ve větších rozměrech a je to zajímavé kvůli tomu, že je to hmota. Pracuje se i s materiálem a ne jen s barvou. Prochází to procesem v teple a mění se to,“ uvedla šperkařka Slávka Ondrušová.

„Zabývám se především malířstvím a tady jsem se setkal s úplně jinou technologií. Myslím, že se to pokusím využít ve své tvorbě,“ uvedl malíř Adam Molenda.

Smalt k Frýdlantu patří. Jeho tradice trvá už sto padesát let. Skupina výtvarníků Email Art se před čtrnácti lety rozhodla zachovat pomalu umírající technologii. Nejprve se konalo sympozium, pak galerie a výtvarná dílna. Nakonec založili celý festival smaltu. 

„Proti klasickému smaltu, který byl omezen hygienicky, teplotně atd. se v tom uměleckém smaltu dají dělat fantastické věci. Vytváříme nové varianty,“ uvedl Karel Bogar, kurátor sympozia.

A právě v tom je frýdlantské sympozium unikátní. Jako jediné rozvíjí techniky smaltu.  

Ten se maluje, polévá, razítkuje, škrábe, otiskují se do něj textilie. Cokoliv umělce jen napadne.

Cílem organizátorů je dostat smalt do veřejného prostoru. A tak ke svítícím sochám, které přímo v centru Frýdlantu společně vytvořilo šest autorů, brzy přibudou další instalace.