Dobrá zpráva pro Hodonínsko – nový zaměstnavatel nabídne práci pro 400 lidí

Hodonín – Až 400 nových pracovních míst nabídne lidem z Hodonína a okolí obří call centrum, které vzniklo v bývalé tabákové továrně. Pro region s nejvyšší nezaměstnaností v kraji je to skvělá zpráva, v minulosti tady velké firmy spíše propouštěly.

V novém call centru našla práci i Irena Pešlová z Hodonína. „Jsem moc ráda, že mi to vyšlo, protože tady je to s prací špatné. Měla jsem i to štěstí, že to netrvalo moc dlouho,“ řekla žena.

Stala se jedním z prvních padesáti zaměstnanců, které investor přijal na pozici operátora call centra. Na starosti mají zákaznický servis pro klienty nasmlouvaných firem z České republiky a Slovenska. "Mezi poskytované služby patří například call centrum, administrace, řešení zákaznických požadavků nebo vztahů zákazníka s dodavatelem," uvedla Lucie Švecová z Městského úřadu v Hodoníně.

Podle aktuálně zveřejněných údajů ministerstva práce a sociálních věcí je na Hodonínsku bez práce deset procent lidí, tedy 10 763 lidí. Příchod velkého investora znamená pro region, kde firmy v uplynulých letech hromadně propouštěly, obrat k lepšímu. „Je to výsledek obrovské práce a úsilí všech, kteří se do toho pustili. Je to dobrý počin pro Hodonín vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v regionu. V současné ekonomické situace je každý nový investor možná malý zázrak,“ okomentovala starostka Milana Grauová (nez.).

V bývalé továrně přebudované na kanceláře postupně najdou práci čtyři stovky lidí. „Tady může díky našemu širokému zaměření najít práci kdokoliv. Máme tady kompletní nabídku pro muže i ženy napříč věkovými kategoriemi. Pokud člověku jedna práce nevyhovuje, může vyzkoušet další projekty,“ popsal jednatel investora Vít Rosberg.

Nadnárodní call centrum nebude zaměstnávat jen klienty úřadu práce, ale také studenty a čerstvé absolventy. Zájemcům nabídne hlavní i zkrácené pracovní úvazky. Jedinou vstupní podmínkou je středoškolské vzdělání, na konkrétní pozici firma pracovníky zaškolí.

Hodonín si firma Multimedia Interactive vybrala záměrně - právě kvůli vysoké nezaměstnanosti a relativně nízkým průměrným mzdám. „Hodonín zvítězil mezi dvanácti lokalitami. Velkou roli pro nás hrála také kvalita zdejších lidí, jejich chuť pracovat a proaktivní přístup zdejších úřadů,“ ohodnotil Rosberg.

Všechny regiony se snaží přitáhnout velkého zaměstnavatele

Způsoby, jak do regionu přilákat a pak v něm udržet velké firmy, hledají všechny okresy s vysokou nezaměstnaností. Souběžně vytváří také projekty, které mají nezaměstnaným pomoct najít práci.

Jihomoravská pobočka Úřadu práce spustila na Hodonínsku a Tišnovsku pilotní projekt, který lidi bez práce po rekvalifikaci zaměstná v sociálních službách. Vznik zhruba tisícovky pracovních míst úřad podpoří více než padesáti miliony korun. „V oblasti terénní pečovatelské služby mají obce a samospráva velké rezervy, například v domácí hospicové péči. Letos by mělo najít práci asi 700 lidí, další pak v příštím roce,“ uvedla ředitelka úřadu Marie Cacková. Do budoucna se má rozšířit ni na další města a obce.

Další hodonínský projekt Pracujte na dálku má umožnit pracovat z domova těm, kteří mají obtížnější přístup na trh práce, pečují doma o osobu blízkou, nebo maminkám na rodičovské dovolené.

Projekt na podporu zaměstnanosti lidí z regionu spustilo i Znojmo. Na podzim loňského roku město zahájilo projekt Kolumbus a už za měsíc zaznamenalo první úspěch – rozšíření provozu firmy, která ve Znojmě vyrábí hračky. Práci tak získaly tři desítky lidí. Cílem projektu je nejen nová pracovní místa vytvářet, ale také je lidem bez práce pomoct hledat. Znojmo také nedávno otevřelo podnikatelský inkubátor.

Vytváření nových pracovních míst tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)