Tobogány už netáhnou. Lidé chtějí u vody zažít větší adrenalin

Jižní Morava - Šlapadla, trampolíny nebo tobogány jsou sice evergreenem letní zábavy u vody, především mladé lidi už ale tolik netáhnou. Den na koupališti chtějí strávit aktivně - velký úspěch proto mají provozovatelé zorbingu nebo wakeboardingu.

Na bláznivé běhání po vodní hladině stojí zájemci na koupališti ve Veselí nad Moravou fronty. „Dětem se v tom hodně líbí,“ potvrdil strojník Zbyněk Vacula. Vodní zorbing najdou lidé i jinde - třeba na pláži Vranovské přehrady.

Zorbing (též zorbování, občas i sphereing) je druh rekreační adrenalinové zábavy, využívající zorbu, tedy nafouknuté plastová koule. Existují dvě možnosti, kam se zorbem zamířit - buď k vodě, nebo na mírný svah. Na koupalištích si člověk vleze do nafouknuté koule a pak se v ní pohybuje po vodní hladině.

Ve druhém případě je v zorbu upevněna ještě jedna menší koule, do které se vejdou až tři lidé, tzv. zorbonauti. Principem suchozemského zorbingu je neřízené kutálení zorbu ze svahu dolů. Svah bývá dlouhý maximálně 200 m se sklonem okolo 20°. Zorb dosahuje rychlosti až 50 km/h a jeho zastavení probíhá samovolně dole pod svahem nebo v ochranné síti.

(zdroj: Wikipedie)

NO COMMENT: Adrenalinová zábava na koupalištích (zdroj: ČT24)

Atraktivní novinku nabízí také Novomlýnské nádrže. Právě tam míří milovníci wakeboardingu - jízdě na více než metrovém prkně po vodě. Sportovci se nebojí ani překážek, na kterých předvádí nejrůznější triky.

Maďarský investor chtěl vleky původně postavit na Brněnské přehradě, léta se mu nedařilo získat potřebná povolení. I se svým záměrem se proto přestěhoval na Mušov. Jde o první wakeboardové centrum v Česku, až doteď museli zájemci jezdit za touto adrenalinovou zábavou až do Bratislavy nebo maďarského Györu.

Wakeboarding je vodní sport, který spočívá v jízdě na wakeboardu taženém lodí nebo kabelovým vlekem po vodní hladině. Za lodí je wakeboardista tažen na laně většinou rychlostí kolem 30 kilometrů za hodinu. Loď má vytvarované dno tak, aby dělala co nejvhodnější vlnu (větších rozměrů a tvaru), které by jezdec mohl použít jako odrazový můstek, z něhož se pak dělají různé triky, a to rotace a salta i jejich kombinace.

V případě vleku je wakeboardista tažen na laně, které je zachyceno na velkém dlouhém okruhovém laně a to je vypnuto mezi 4 až 6 sloupy ve výšce cca 7 metrů nad vodou. „Bezpečné“ překážky jsou podobné jako ve snowparku, avšak mají jiné tvary a hlavně jsou vyrobeny z jiného materiálu, aby byly bezpečné při nárazu, protože jezdec wakeboardingu je méně chráněn.

Pro jízdu na wakeboardingu je nezbytné mít wakeboard (deska podobná snowboardu s jiným tvarem, pevností a s vázaním pevně uchyceným k nohám), plovoucí vestu, helmu, plavky nebo neopren.

(zdroj: Wikipedie)

V Blansku vsadili na četbu

Blanenské koupaliště je přes léto detašovaným pracovištěm městské knihovny. Dvě usměvavé brigádnice zájemcům půjčují noviny, časopisy a knihy. Největší zájem je o Čtyřlístek. „Nestává se nám, že by se nám vracely poničené knihy nebo časopisy. A pokud se to stane, přece jenom jsme u vody, tak čtenáři propadne vratná kauce třicet korun. Díky ní na půjčování neproděláváme, pokud se něco poškodí,“ vysvětlil ředitel Městské knihovny v Blansku Pavel Přikryl.

Ředitel knihovny Pavel Přikryl o půjčování knih na koupališti (zdroj: ČT24)

Knihovna na koupališti v Blansku je k dispozici každý den od 10 do 18 hodin.