Z výrobních linek v nové hale sjely první obří pneumatiky

Otrokovice - Ve zkušebním provozu funguje od začátku července nová továrna Mitas v Otrokovicích. Minulý týden tady firma vyrobila první zemědělské pneumatiky. Naplno se produkce rozjede do konce roku. Štáb České televize dostal příležitost podívat se dovnitř.

Spolu s výrobními stroji se do nového přestěhuje i všech 650 zaměstnanců. „Pro mě to znamená, že si nemusím hledat jiné zaměstnání a práci mám pořád blízko,“ řekl zaměstnanec Ladislav Pejša.

Do moderní haly se Mitas přestěhoval z druhého konce Otrokovic. V továrním areálu na jihu města společnosti po deseti letech vypršel nájem, a tak hledala nové zázemí. Původně chtěla závod postavit v nevyužité průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku. Nakonec ji odradil odpor místních, kteří se báli znečištění podzemní vody.

S tím, že by výroba poškozovala životní prostředí, vedení Mitasu nesouhlasí. „Myslím si, že naše výroba je ekologická. Splňujeme všechny normy a požadavky. V Holešově ale lidé našemu plánu nebyli naklonění,“ řekl ředitel otrokovického závodu Mitas Josef Křemeček.

Hovoří ředitel otrokovického závodu Mitas Josef Křemeček (zdroj: ČT24)

V tu chvíli přišlo s nabídkou vedení Otrokovic. „Začali jsme jednat s vedením Mitasu a vyslovili jsme přání, aby jejich továrna zůstala v Otrokovicích,“ potvrdil starosta města Jaroslav Budek (ČSSD). Odchod významného investora by totiž znamenal také odliv stovek pracovních míst.

Mitas si nakonec stěhování do Holešova nebo Srbska, které také zvažoval, rozmyslel. Firma získala volnou plochu na okraji Otrokovic, kde vybudovala moderní závod. Město jako vstřícný krok firmě nabídlo, že zajistí napojení areálu na hlavní silniční tah. „Silnice bude sloužit všem podnikatelským subjektům, které v areálu sídlí. Cesta bude narovnána a vznikne i podjezd,“ líčil projekt Budek.

Více než 85 procent svých výrobků vyváží Mitas do zahraničí. Zemědělské pneumatiky dodává například společnostem John Deere, CLAAS nebo AGCO. V otrokovickém závodu chce Mitas vyrábět 370 tisíc pneumatik ročně, ty nejtěžší váží až 400 kilogramů.