Nagyovou čeká výslech kvůli odměnám. Jejich zveřejnění ji mělo poškodit

Praha - Soud při pondělním hlavním líčení v Praze vyslechne někdejší šéfku kabinetu Petra Nečase (ODS) Janu Nagyovou. Důvodem je kauza zveřejnění jejích odměn. Eskorta Nagyovou přiveze z vazební věznice v Ostravě, kde je v souvislosti s údajným sledováním Nečasovy manželky a údajným podplacením trojice exposlanců ODS. Obžaloba viní ze zveřejnění odměn člena správní rady protikorupčního fondu Karla Randáka, ten vinu odmítá.

Podle Randákova advokáta Petra Kočího se státní zastupitelství bude výslechem Nagyové nejspíš snažit prokázat, že zveřejněním informací o jejích statisícových odměnách jí byla způsobena vážná újma. „Pokud paní Nagyová nevyužije svého zákonného práva nevypovídat z důvodu, že by si výpovědí způsobila nebezpečí trestního stíhání, může být její výslech poměrně podrobný,“ naznačil Randák. Už po předchozím hlavním líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1 uvedl, že na jejím výslechu trvat nebude, ale pokud soud její výslech nařídí, že ji podrobí řadě otázek. Dalším svědkem by mohl být i expremiér Petr Nečas, ani na jeho výslechu však Randák netrval.

Podle obžaloby Lenka Pikorová, která pracovala na Úřadu vlády jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Pásky za leden a březen 2011 obsahovaly nejen údaje o platu a výši odměn, ale také jméno a příjmení Nagyové či údaj o její zdravotní pojišťovně. Randák prý dokumenty předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil.  

Podle zveřejněných informací brala Nagyová jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun, mzda se jí ale díky odměnám několikanásobně zvýšila. Jeden měsíc měla prý na výplatní pásce až 273 tisíc korun hrubého, tedy zhruba 190 tisíc korun čistého.