Hejtman píše premiérovi o pomoc s řešením krize těžkého průmyslu

Ostrava – Moravskoslezský hejtman požádal nového českého premiéra Jiřího Rusnoka o přijetí zástupců krajské tripartity. Chce urychleně jednat o způsobu, jak řešit krizi mnohých průmyslových podniků a hrozící masivní propouštění.

Upozorňuje především na reálnou hrozbu zavírání celých provozů v OKD, což by podle vedení kraje mohlo mít pro zaměstnanost v kraji až katastrofální následky.

„Celosvětová odbytová krize a propad cen uhlí a oceli vede společnost OKD k úvahám o uzavření a prodeji celých provozů. Pro ekonomiku Moravskoslezského kraje stojící přes již provedené restrukturalizace nadále na práci zhruba 110 tisíc zaměstnanců těžkého průmyslu by spuštění dominového efektu mělo katastrofální následky s dopadem do sociální oblasti,“ vysvětluje hejtman Miroslav Novák premiérovi.

Novák zdůraznil, že všichni členové tripartity se v pohledu na tento problém vzácně shodují a preferují i společná východiska a řešení. Premiérovi chtějí přednést konkrétní návrhy, které by mohly pomoci překlenout současné krizové období. „Je však více než zřejmé, že krajská tripartita hrozící potíže bez zásahu centrálních orgánů nevyřeší,“ uvedl hejtman Novák.

Radu hospodářské a sociální dohody Moravskoslezského kraje, takzvanou tripartitu, tvoří zástupci kraje, zaměstnavatelů a odborů. Předsedou je hejtman Novák. V radě zasedá mimo jiných šéf a mojoritní vlastník Vítkovice Machinery Group Jan Světlík, předseda Krajské hospodářské komory Jan Březina, generální ředitel OKD Ján Fabián, personální ředitel ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj a další.