Policie v Moravskoslezském kraji nabírá po šesti letech nové členy

Moravskoslezský kraj - Dohromady chybí v regionu už přes sto policistů. Na nové nebyly peníze, teď se v rozpočtu konečně našly. Policii už se přihlásilo přes čtyři sta zájemců.

Do policejní vysílačky se bude možná za pár měsíců hlásit i Filip Přeučil. Momentálně je nezaměstnaný, práce policisty ho ale lákala vždy. 

„Je to nejen jistota práce, ale možnost pomoct dělat pořádek. Vždycky jsem měl ochranářské sklony, takže bych toho chtěl využít. Hlavně to je, myslím si, jistota do budoucna,“ uvedl uchazeč o práci policisty Filip Přeučil.

Spolu s ním se už přihlásilo víc než čtyři sta uchazečů. Aby se dostali mezi stovku přijatých, musí projít přes fyzické a psychologické testy, pohovor a zdravotní prohlídku. Vystudovanou musí mít minimálně střední školu s maturitou. 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Zaměřujeme se při daném vyšetření na úroveň intelektu uchazečů, zabýváme se také jejich paměťovými schopnostmi, zjišťujeme, jaká je jejich odolnost vůči psychické zátěži, jak pracují se stresem, jak se s ním dokážou vypořádat,“ informoval Lubomír Češek, policejní psycholog.

Moravskoslezská policie naposledy přibírala nové členy před šesti lety. Teď ale v rozpočtu přibyly peníze a po dlouhých letech tak může rozšířit své řady. Sloužit budou ve městech po celém regionu.

„Jsem samozřejmě rád za každého policistu, který přibude navíc, ať už je to jednotlivec nebo desítky,“ uvedl Tomáš Kužel, ředitel PČR MS kraje.

Ti, kteří projdou výběrovým řízením, pak absolvují zhruba roční vzdělávání včetně odborných kurzů v policejní škole v Holešově. A jejich nástupní plat je necelých patnáct tisíc hrubého.

Přijímací testy uchazečů o práci u policie probíhají průběžně několikrát do měsíce, zájemci se ale mohou hlásit až do konce roku.

Vydáno pod