Vše je dobře připravené, shodují se cestující

Brno – Komplikace, které s sebou přinesla opravu viaduktu u ulici Křenová v Brně, nejsou podle cestujících zdaleka tak nepříjemné, jak očekávali. Na nádražích i na zastávkách jsou informátoři, kteří lidem radí, jak se dostat tam, kam potřebují. Většina cestujících se ale připravila dopředu a pozměněnou trasu cesty si našla na internetu.

Miladu Štulpovou ráno výluka nepřekvapila. Cestu z Tišnova do Hodonína si pečlivě naplánovala a na to, že v Brně bude muset přestupovat a cestovat tramvají, byla připravená. Přesto se přímo ve vlaku raději ještě zeptala průvodčí. „Vystoupíte si na nádraží v Králově Poli a odtud se na hlavní nádraží dostanete tramvají číslo šest,“ potvrdila jí žena. Stejnou informaci opakovala i dalším cestujícím.

„Cestu na tramvaj si musím najít, ještě jsem odtud nikam nejela, ale snad to bude dobře značené,“ doufala Milada Štulpová, když z vlaku vystupovala. Nemýlila se a v tramvaji seděla za pár minut. Cestující si nemusí kupovat žádnou další jízdenku, postačí jen jízdenka na vlak. „Zatím mě úplně překvapuje, že to probíhá bez problémů. Tramvaje vůbec nejsou přeplněné, pohodlně jsem si našla místo na sezení,“ popsala starší žena.

Milada Štulpová popisuje svoji cestu (zdroj: ČT24)

Ke svému vlaku, který do Hodonína mířil z hlavního nádraží, dorazila s předstihem. „Dala jsem si velkou rezervu, protože jsem měla strach, že se někde hodně zdržím. Ale zbytečně, cestující se opravdu nemusí obávat problémů,“ uzavřela seniorka a s úsměvem nastoupila do vlaku.

V ranní špičce zaznamenaly drobné problémy jen cestující, kteří jeli z židenického nádraží do centra tramvají číslo dvě. Některé linky byly přetížené, České dráhy (ČD) proto chtějí s brněnským dopravním podnikem jednat o jejich posílení mezi šestou a osmou hodinou ráno. „Ne všichni cestující dokázali dnes ráno odjet hned prvním spojem. Zkusíme se s dopravním podnikem dohodnout, zda by nešlo vložit posilový spoj v době, kdy přijíždí osobní vlaky od Letovic,“ řekl Alan Buček z Krajského centra osobní dopravy ČD.

Za dopravní komplikace může oprava viaduktu u hlavního nádraží

Kvůli opravě viaduktu u Křenové ulice se vlaky jedoucí od severu vůbec nedostanou na brněnské hlavní nádraží, mohou na něj pouze spoje od Břeclavi.

Expresní vlaky kategorie Ex a EC jedoucí z Prahy, Vídně a Bratislavy nepojedou přes hlavní, ale přes dolní nádraží. Vlaky budou zastavovat na provizorním nástupišti, z něhož mohou cestující dojít do centra pěšky nebo se svézt náhradní dopravou.

Výluka potrvá od soboty 13. července do neděle 11. srpna 2013.

Na cestující ale čeká ještě jedna nepříjemnost - na dolním nádraží nebude pokladna. „Ten, kdo půjde na vlak z dolního nádraží, si musí koupit jízdenku předem třeba na hlavním nádraží nebo přes internet prostřednictvím eshopu,“ podotkl mluvčí Šťáhlavský.

Jiná bude situace s rychlíky. Rychlíky na lince Praha-Svitavy-Brno budou mimořádně zastavovat v Židenicích a ve Slatině. Ze Židenic mohou lidé do centra dojet tramvají, ve Slatině zase bude možné přesednout na vlaky směřující do Uherského Hradiště nebo náhradní dopravu do Vyškova.

Rychlíky na trase Praha-Havlíčkův Brod-Brno ukončí svoji cestu už na nádraží v Králově Poli. Také odtud se cestující musí do centra přesunout tramvají, konkrétně linkou číslo šest.

Trasy vlaků v Brně od 13. 7. do 11. 8.:

VLAKY EC A EXPRESY:

  • zastavují ve stanicích Brno-Židenice, Brno dolní nádraží

RYCHLÍKY:

  • R2: jedou Praha hl. n. – … – Brno-Židenice – Brno-Slatina
  • R3: jedou Praha hl. n. – … – Brno-Královo Pole

OSOBNÍ VLAKY:

  • S2: jedou Březová nad Svitavou – … – Brno-Židenice/VÝLUKA/Brno hl. n. – Křenovice hor. n.
  • S3: jedou Žďár nad Sázavou – … – Brno-Židenice – Modřice/PŘESTUP/Brno hl. n. Brno-H. Heršpice – Modřice – … – Břeclav
Cestující musí z vlaků přesednout do tramvají
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vlaky, které obvykle míří z Blanska přes Brno a dále do Křenovic, v centru nebudou zastavovat vůbec. Cestující budou muset vystoupit na nádraží v městské části Židenice a odtud se na hlavní nádraží přesunout tramvají číslo 2.

Přestupy čekají i cestující, kteří jezdí osobním vlakem směřujícím z Kuřimi do Břeclavi. Vlaky pojedou ze židenického nádraží po nákladní trati do Modřic, kde cestující přestoupí do jiné soupravy.