Romana Pítrová si za vraždu novorozeně odpyká 16 let vězení

Brno - Romana Pítrová z Frenštátu pod Radhoštěm si odpyká za vraždu svého novorozeného dítěte 16 let ve vězení. Nejvyšší soud nedávno bez veřejného jednání odmítl její dovolání, dnes usnesení zpřístupnil na internetu. Žena se neúspěšně domáhala změny právní kvalifikace z běžné vraždy na mírněji trestanou vraždu novorozeného dítěte matkou.

Pítrová vždy tvrdila, že dítě zabít nechtěla a jednala v rozrušení po nečekaném porodu. O těhotenství prý vůbec nevěděla. Soudy v Ostravě a Olomouci ale dospěly k závěru, že postupovala chladnokrevně a po předchozí úvaze. Ani podle Nejvyššího soudu nic nenasvědčuje tomu, že by obviněnou zcela ovládlo rozrušení způsobené porodem. Vyplývá to prý z okolností činu.

„Obžalovaná krátce po porodu komunikovala se členy rodiny a nikdo z nich si nevšiml žádné změny v jejím chování. Sama také pečlivě uklidila celou místnost, ve které porodila,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu. Druhý den žena normálně odešla do práce, tři dny poté odjela s přítelem na motorce do Chorvatska na dovolenou.

Romana Pítrová
Zdroj: ČT24

Těhotenství před okolím i svým přítelem a otcem dítěte tajila. Předloni v srpnu pak bez komplikací porodila na toaletě v domě svých rodičů ve Frenštátě pod Radhoštěm zdravou holčičku. Dítě udusila roubíkem z toaletního papíru a uškrtila pupeční šňůrou. Mrtvolku dala do igelitové tašky a ukryla na zahradě. Tam ji pak našla babička odsouzené ženy.

„Nedokážu říct, co se stalo. Vždy jsem chtěla mít rodinu a děti. Je mi líto, že jsem jí ublížila, nechtěla jsem to,“ řekla loni Pítrová u Vrchního soudu v Olomouci. Měla dobré rodinné zázemí i několikaletý vztah s mužem, se kterým plánovala společný život.

Za vraždu jí hrozil trest od 15 do 20 let, případně výjimečný trest. Pokud by justice čin posuzovala jako vraždu novorozeného dítěte matkou, musela by uložit mírnější trest - v rozmezí od tří do osmi let.

Vydáno pod