Znojemská keramička funguje už 135 let. Slaví výstavou záchodů

Znojmo - Znojemská keramička je místem, kam by i král musel jít sám. Továrna slavící 135. výročí se specializuje na sanitární keramiku. Zároveň je nejstarším závodem se strojní výrobou keramiky v Evropě. Keramické závody Znojmo vznikly původně jako dílna Rudolfa Ditmara v roce 1878. Historii trochu jiných „trůnů“ připomíná i výstava ve znojemském Domě umění.

Tradice keramické výroby trvá ve Znojmě už 135 let a za tu dobu se silně proměnila. Od zdobných toalet po jednoduché mísy. Prvním produktem, který tamnější keramička vypustila do světa byl ale podstavec pro olejovou lampu s regulačním kolečkem. Dnes patří továrna do sítě mezinárodního koncernu a zboží vyvází na Blízký východ i do Asie. Malý závod nechce soupeřit s levnou konkurencí a orientuje se spíše na výrobu složitějších modelů.

Díla ze znojemské keramické dílny najdou lidé například v nedávno zrekonstruované vile Tugendhat v Brně nebo v Národním divadle v Praze. Uplatnění tu získávají studenti a absolventi pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové nebo Západočeské univerzity v Plzni. Znojemská továrna totiž vychází i z jejich designových návrhů.

Nároky dnešního člověka na sanitární keramiku se za dobu fungování závodu proměnily. S mizejícím volným časem chtějí lidé co nejjednodušší řešení. Závěsné toalety a umyvadla například usnaďnují úklid koupelny. Kdo by ale čekal stále jen odstíny bílé barvy, je na omylu. Ačkoliv záchody už nejsou tak zdobné jako v minulosti, barvy z koupelen nezmizely. Roste obliba béžové, červené i černé barvy.

Znojemská firma, která ročně vyšle do světa přes 330 tisíc kusů sanitární keramiky, vyráběla původně dvě komodity. Dnes už ale užitková keramika v podobě hrnečků a talířků musela ustoupit zdravotnické a sanitární keramice. V roce 2009 spadla výroba asi o šedesát procent a společnost musela propouštět. Už dva roky ale zaměstnance opět nabírají. Není to přitom jednoduchá práce.

Vstup Filipa Zdražila ze znojemské keramičky (zdroj: ČT24)

„Najít odbornou pracovní sílu je velmi složité. Zájem o učňovské obory v tomto směru není tak trendy jako například u informatiky,“ připustil generální ředitel znojemské keramičky Ladislav Dvořák. Znojemská továrna podporuje například vzdělávání v Bechyni, kde po mnoha letech znovu otvírají učňovský obor keramik. Toto pomalu zanikající řemeslo má na Znojemsku své uplatnění. Se sanitární keramikou tam pracuje téměř tři sta lidí. Vychovat dobrého odborníka na křehkou keramiku přitom trvá pět až sedm let.

„Je to těžká práce, člověk na tom musí být fyzicky dobře,“ nepopírá nároky své profese Martin Slabý. „První dojem, když jsem přišel, byl suchý vzduch. Myslel jsem si, že nevydržím, protože tam bylo strašně málo kyslíku, ale jsem tu už šestnáct let,“ vzpomíná na začátky Slabý. Vzhledem k vysoké míře nezaměstnanosti na Znojemsku patří k těm spokojenějším.

Výstava dekorovaných toalet ukazuje trochu jiné „trůny“

První zmínka o hrčířství na Znojemsku se datuje už do roku 1363. K příležitosti 135. výročí zve Jihomoravské muzeum ve Znojmě na výstavu nazvanou Není trůn jako trůn aneb Korunovační klenoty hygieny. K vidění bude historická sanitární keramika, především ze znojemské produkce. Expozice postupuje od ručně malovaných ornamentů na keramických nočnících k minimalistickému designu dnešních toalet. Některé malované záchodové mísy zapůjčili na výstavu ze sousedního Rakouska. K vidění budou také dřevěné stoličkové toalety nebo kolorované mísy vyrobené mezi lety 1885 až 1910.

Mezi první produkty továrny Rudolfa Ditmara patřily keramické podstavce pro olejové lampy s regulačním kolečkem. Výstavu doplní i další užitková a dekorativní keramika, například vázy, umývací soupravy a cukřenky. Výstava ve znojemském Domě umění potrvá do 6. října. Otevřeno je vždy od úterý do soboty mezi 9. a 17. hodinou.

  • K vidění jsou i exponáty z Rakouska zdroj: ČT Brno
  • Výstavu hostí znojemský Dům umění do začátku října zdroj: ČT Brno
Vydáno pod