První den barev: Sigur Rós, Plastic people, Tata Bojs

Ostrava - Do Ostravy proudí tisíce návštěvníků. Začal mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava. Stanové městečko u festivalového areálu funguje od čtvrtečního poledne, o dvě hodiny později otevřel brány celý festival.

Program, který je dnes složený z devatenácti bodů, zahájí v šest hodin večer v plynojemu Gong divadlo Husa na provázku představením legendární hry Balada pro banditu autorské dvojice Milana Uhdeho a Miloše Štědroně, kterou s brněnským souborem nastudoval v roce 2005 oceňovaný režisér Vladimír Morávek. Ve stejnou dobu poprvé ožije další z celkem třinácti scén - Agrofert Fresh stage vystoupením formace Emil a Jakub. Brněnské mladíky inspirovali černošští bubeníci, kteří bubnovali v newyorském metru. Hrají na kbelíky, hrnce a jiné nástroje. Na Colours přijedou s klávesistou Michaelem Šupákem a rapperem z Tunisu Ridem Arrowem.

Největší stage zahajuje originální albánskou dechovkou Transglobal Underground. Tu vystřídá v půl desáté nejočekávanější hvězda prvního večera - islandská postrocková skupina Sígur Rós.

Populární pražská formace Tata Bojs dnes například uzavře program na druhé největší scéně, a to speciálním koncertem, který připomene, že je to už dvacet pět let, co se dali dva umělecky založení mladíci Milan Cais a Mardoša dohromady.

Na Radegast Czech stege nastoupí v devět hodin večer největší legenda českého undergroundu - The Plastic People of the Universe. I když kapela přišla v roce 2001 o svého frontmana Milana Hlavsu a nedávno i o někdejšího manažera a duchovního otce Ivana Martina Jirouse, získala novou energii díky kytaristovi Josefu Karafiátovi a baskytaristce a zpěvačce Evě Turnové. Z klasické sestavy zůstali Vratislav Brabenec, Josef Janíček a Jiří Kabeš.

Program dnes skončí už jednu hodinu po půlnoci, do kdy by měla hrát devítičlenná skupina z Německa Irie Révoltés.