Lékař, který falšoval recepty, se přiznal. Chce věc vyřešit bez soudu

Hodonín – Lékař Martin Smoleja, který zfalšoval stovky receptů, se dohodl se státním zástupcem na mimosoudní řešení. Žalobce pro něj navrhl dvou a půl letou podmínku a úhradu škody, kterou policie vyčíslila na 1,3 milionu korun. Pokud mimosoudní vyrovnání posvětí i okresní soud v Hodoníně, vyhne se lékař soudnímu líčení.

Lékař Martin Smoleja byl hlavním aktérem největšího falšování receptů, které zatím policie odhalila. Ještě jako doktor pohotovosti ve Veselí nad Moravou měl na pacienty vypisovat léky, které ve skutečnosti nikdy nedostali. Společně s dalšími devíti lékaři tak způsobili škodu 1,74 milionu. Většinu z této částky má na svědomí právě Smoleja.

Lékaři hrozilo soudní líčení, za podvod by mohl dostat až osm let vězení. V Hodoníně se proto dnes sešel se žalobcem, aby se dohodli na mimosoudním vyrovnání. „Došlo k uzavření dohody. Obviněný souhlasil s uložením trestu, který byl ze strany státního zástupce považován za akceptovatelný,“ potvrdil žalobce Milan Šilar.

Smoleja souhlasil s dvou a půl letou podmínkou, kterou žalobce navrhl. Uhradí taky škodu 1,3 milionu, kterou měl svým jednáním způsobit podvedeným pojišťovnám. „Dohodl se i s poškozenou nemocnicí Kyjov, jejíž zástupkyně byla jednání přítomna,“ uvedl žalobce. „Ukládání podmíněného trestu v těchto případech považuji za zcela standardní,“ dodal Šilar. Sám Smoleja se dnes České televizi odmítl vyjádřit.

Státní zástupce teď návrh přednese okresnímu soudu v Hodoníně. Pokud soud návrh přijme, pro lékaře tím věc skončila. V opačném případě by se případ vrátil zpět do přípravného řízení, po kterém by následoval soud.

Léky
Zdroj: ČT24

Na podvody přišla jedna z pacientek

Na nesrovnalosti na pohotovosti ve Veselí nad Moravou upozornila jedna z pacientek, která ve výpisu úhrad za zdravotní péči zjistila, že za ni pojišťovna proplatila i léky, které nikdy nebrala. Žena věc pojišťovně nahlásila, hlubší kontrola pak ve Veselí odhalila další falešné recepty.

Vyšetřit rozsáhlý podvod desítky lékařů trvalo policistům dva roky. Museli přitom prověřit všech 3 399 receptů a vyslechnout 2 500 svědků. Vyšetřování potvrdilo podezření, že desítka lékařů vypisovala léky na jména pacientů ze svých evidencí. Šlo především o drahá antibiotika. Léky, jejichž cena se pohybovala od šedesáti korun do pěti tisíc, si pak většinou vyzvedávali v lékárnách sami. Lékaři podle policie způsobili celkovou škodu 1,74 milionu.

Osm z lékařů způsobilo škodu do pěti tisíc korun, policie proto jejich jednání řeší jako přestupek. Poslední lékařka připravila pojišťovny o 270 tisíc korun. K činu se ale přiznala, s policisty spolupracovala a uhradila způsobenou škodu. Státní zástupce proto zastavil její trestní stíhání.

V kyjovské nemocnici, pod kterou pohotovost ve Veselí nad Moravou spadala, už většina z deseti lékařů nepracuje. Podle ředitele Petra Svobody může k podobným případům docházet i v budoucnu. „Nedá se zabránit tomu, aby lékař napsal recept na léky v malé hodnotě třeba svému sousedovi večer u kávy,“ uvedl před časem Svoboda.

O případu falešných receptů hovoří žalobce Milan Šilar (zdroj: ČT24)