Tlak Slavii výhru nepřinesl, s Baníkem remizovala 1:1

Praha – Dělbou bodů po remíze 1:1 skončilo utkání mezi Slavií Praha a Baníkem Ostrava. Pražané sice byli po většinu utkání úvodního kola fotbalové ligy lepším týmem, ale Slezany nedokázali porazit ani poosmé v řadě. Vedení zajistil hostům po hodině hry po zaváhání Čontofalského Kukec. Za dvě minuty však srovnal Mičola.

Slavia se před výkopem rozloučila s dlouholetou oporou Hubáčkem, který se před sezonou z rodinných důvodů vrátil do Zlína. Slavnostní atmosféru v Edenu ale mohl rychle zchladit ostravský Engelmann, kdyby v páté minutě po centru zprava lépe zamířil a nepálil v dobré pozici nad branku.

Na druhé straně to zkusil v 11. minutě Juhar, ani jeho střela se ale mezi tyče nevešla. Slavia byla v první půli viditelně aktivnější, držela míč, ale skulinky v pružném defenzivním bloku Baníku hledala velmi těžce. Brankář Bárta tak nemusel v úvodních 45 minutách zasahovat, i proto, že těsně před pauzou obětavě skočil Kiselovi do střely hostující bek Vomáčka, dříve hráč Slavie.

Po návratu z kabin se Pražané snažili stupňovat tlak a během dvou minut si vytvořili po centrech dvě solidní šance. Jenže Mičola hlavičkoval mimo a Juhar hlavou trefil ostravského gólmana Bártu.

Hra nabrala spád a zahrozila také Ostrava. Kraut dloubl míč přes vybíhajícího brankáře Čontofalského, ale domácí defenziva stačila odvrátit na roh. Z další akce už Baník udeřil. Kukec se šikovně vyhl dvěma obráncům, vypálil a jeho střelo propadla Čontofalskému mezi prsty. Chorvatský záložník si připsal desátou branku v české lize.

Slavisté se vyrovnaní dočkali o dvě minuty později. Po rohu nakrátko zacentroval do vápna Nitrianský, míč se snesl na zadní tyč k úplně volnému Mičolovi a ten z první poslal míč od břevna za Bártovi záda.

Domácí vyrovnávací branka nakopla a snažili se výsledek otočit. Jejich nápor však na čtvrt hodiny přerušil výpadek osvětlení na stadionu. Tlak Slavie s přibývajícím časem sílil, ale Nitrianský ve velké šanci zamířil vedle a v závěru se neujala ani Bortelova hlavička.

Slavia Praha - Baník Ostrava 1:1 (0:0)

Branky: 62. Mičola - 60. Kukec. Rozhodčí: M. Paták - Pelikán, Hrabovský. ŽK: Gecov - Droppa, Kraut, Kukec, Frydrych. Diváci: 7575.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Petrák, Bortel, Čonka - Gecov, Zmrhal - Mičola (87. Štěpán), Kisel (90.+3 Fenin), Juhar - Škoda (60. Škutka). Trenér: Petrouš.

Ostrava: Bárta - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Dedič - Lukeš, Kukec, Droppa, Engelmann (85. Milosavljev) - Rolinc, Kraut (90.+9 Šichor). Trenér: Svědík.

Michal Petrouš (Slavia): „První půle nebyla podle představ. Na klucích byla vidět nervozita z prvního zápasu, bylo to vidět na kombinaci. V druhé půli jsme se zlepšili, Baník jsme přitlačili, bohužel z ojedinělé akce jsme dostali branku. Vážím si toho, že kluci na to byli schopni hned vzápětí zareagovat. Pak to bylo o jednom mužstvu, ale nebylo nám souzeno. Trošku bych to přirovnal k našemu jarnímu zápasu v Plzni. Po výpadku elektrického proudu jsem měl trochu strach, aby kluci nevypadli z tempa, ale oni pokračovali v tlaku. Snaha byla, ale dneska jsme to štěstí neměli. V silách mužstva ale je hned za týden v Liberci získat body zpátky.“

Erich Cviertna (Ostrava): „Naše mužstvo v tomhle složení odehrálo teprve druhý zápas, takže jsme nemohli očekávat nějaký super výkon. Věděli jsme, že musíme dobře bránit. Vybojovali jsme tady bod, který je pro naše mužstvo cenný. Na druhou stranu jsme v závěru měli i štěstí. Ale šli mu naproti tím, že kluci maximálně bojovali a ten zápas odjezdili. Dali jsme trochu šťastný gól a škoda, že jsme hned v další minutě obdrželi vyrovnávací branku.“